poniedziałek, 16 lipca 2012

Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym

Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym

Dzieciaki uwielbiają pulpeciki.
Świetny pomysł na smaczny obiad.
Możesz podać z ziemniaczkami lub z ryżem. 

Składniki : 500g mielonego mięsa wieprzowego, 200g pieczarek, cebula, czerstwa mała bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, bulion warzywny, 100g serka topionego śmietankowego, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, świeży tymianek, oliwa do smażenia, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki.

Przygotowanie : Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśnięta bułkę. Wbij jajko i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj niewielkie kuleczki i obtocz w mące. Pulpety smaż na oliwie. Do rondla wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Podlej bulionem, dodaj serek topiony i dopraw solą i pieprzem. Do sosu pieczarkowego wrzuć wcześniej przygotowane pulpety. Duś całość około 10 minut. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek.




      6 komentarzy:

      Print