Odrywany chlebek
z serem, musztardą i pietruszką
Węgierską kuchnię charakteryzuje łatwość i prostota dań.
Podobnie jak w Polsce na Węgrzech chleb jest ważnym składnikiem codziennego menu.
Chleb czyli kenyer podawany jest w każdej węgierskiej restauracji bez względu na to, co zamówimy. Świeży, pszenny chleb jadają do wszystkich potraw zaczynając od gulaszy po paprykarze i tokanie.
Chleb cudownie pasuje do zup i sosów głownie po to aby nie zostało śladu na talerzu.
Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.
Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu.
Podobnie jak w Polsce na Węgrzech chleb jest ważnym składnikiem codziennego menu.
Chleb czyli kenyer podawany jest w każdej węgierskiej restauracji bez względu na to, co zamówimy. Świeży, pszenny chleb jadają do wszystkich potraw zaczynając od gulaszy po paprykarze i tokanie.
Chleb cudownie pasuje do zup i sosów głownie po to aby nie zostało śladu na talerzu.
Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.
Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu.
Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 2,5-3 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1,5 opakowania suszonych drożdży (11g), 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1/3 kostki masła, natka pietruszki, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 łyżka musztardy francuskiej, 150g sera żółtego startego.
Przygotowanie : Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło (1/2 kostki). Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło (1/3 kostki) dodaj musztardę delikatesową i francuską oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Ciasto rozwałkuj i wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
widziałam w wersji cytrynowej, cynamonowej, Twoja wersja wytrawna również niczego sobie!
OdpowiedzUsuńW cytrynowej roiłam kiedyś z duuuża ilością lukru. Pyszny był.
UsuńMniam :) Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńbrakuje mi słów! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda a jeśli jeszcze posiada ser to musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne:)
UsuńZachęcam do spróbowania
zarówno na zewnątrz jak i w środku wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię takie pikantne wypieki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjaki wymiar foremki?
OdpowiedzUsuńMoja foremka 12cmX30cm
UsuńPozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź:) Zabieram sie do pracy:) wyjątkowo apetyczny wypiek:) Dziękuję za przepis!
UsuńŻyczę powodzenia i przede wszystkim smacznego !
UsuńPysznie wyglada! Dodatek musztardy bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńCiepły z jeszcze ciągnącym serem musi być obłędnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny... aż ślinka cieknie :)!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :P
UsuńWygląda wspaniale! Piękny!
OdpowiedzUsuńWYgląda niesamowicie pysznie! I z jakimi dodatkami! Bardzo lubię takie chlebki, są bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńWow! To jedyne co jestem w stanie z siebie wydusic! :D
OdpowiedzUsuńCóz za wykwintna wersja :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, zrobię na kolejną imprezę ogrodową. Myślę, że będzie super komponowało się z daniami z grilla.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie ędzie smakował z pieczonymi kiełbaskami czy też z mięskiem z grilla
UsuńJa mega często robię cynamonowy do odrywania, bardzo podobny, tylko bez zagniatania. Uwielbiam urywane wypieki :D, chlebek do wypróbowania, tylko zastanawiam się czy nie rąbnąć jeszcze masła do musztardy. Czy to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńWszystko w kwestii smaku. Chlebek w każdym bądź razie nie jest suchy . Zawsze można dołożyć troszkę masła. Pozdrawiam serdecznie
Usuńrewela :D
OdpowiedzUsuń