Chrust
Faworki
Składniki :
- 2 szklanki mąki,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 4-5 łyżek gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- cukier puder do posypania,
- olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie :
Na stolnicę wysyp mąkę oraz cukier. Do dużego kubka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy noża wytnij prostokąty. Natnij na środku i przełóż koniec. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.