Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym
Składniki biszkopt :
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 170g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao .
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka. wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Wlej masło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. ( 30cmx25cm) Piecz w temp 180 stopni przez 20 minut do suchego patyczka.
Składniki masy śmietankowej :
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 opakowanie śmietan fix,
- 4 łyżki cukru pudru.
Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Składniki krem czekoladowy :
- 1l mleka,
- 3/4szklanki cukru,
- 250g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej ( ostudzona) .
Do garnka wlej 2,5 szklanki mleka. Zagotuj razem z margaryną i cukrem. Do reszty mleka wsyp mąkę, budyń, kakao i mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajko. Zmiksuj całość. Do gotującego się mleka wlej lekkim strumieniem przygotowaną mieszankę. Mieszaj całość aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią i ostudź. Do ostudzonego budyniu wlej kawę i zmiksuj na wysokich obrotach.
Przygotowanie ciasta :
Biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część posmaruj 1/2 porcji masy śmietankowej. Wlej budyń czekoladowy oraz na górze posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Przykryj drugim biszkoptem. Całość posyp obficie cukrem pudrem. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.