wtorek, 30 kwietnia 2019

Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

Zapiekanka z mięsem i warzywami 
w sosie pomidorowym 


Składniki :

  • 1 cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2-3 pomidory malinowe,

  • 300g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • sól
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczka kuminu,
  • olej,( do posmarowania zapiekanki )
  • 50g sera feta,

  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól
  • pieprz.
Przygotowanie :

Warzywa potnij na plasterki. Bakłażana posyp solą i odstaw na parę minut.  

Do miski przełóż mięso. Na patelni wlej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Ściągnij z patelni i przełóż do mięsa. Wsyp przyprawy - sól, pieprz, paprykę i kumin. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie kotleciki. 

Na patelni wlej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Wlej passatę i dodaj koncentrat. Duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy wlej do naczynia. Warzywa ułóż na zmianę z kotlecikami aż do skończenia składników. Całość posyp serem feta.

Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis bierze udział w akcji :
Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań




Pieczone ziemniaki ``pizza``

Pieczone ziemniaki ``pizza``



Składniki :
  • 8 szt ziemniaków,
  • olej,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 1 łyżeczka przyprawy zioła włoskie lub zioła prowansalskie,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 3 łyżki startego sera mozzarella,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Ziemniaki dokładni umyj. Natrzyj olejem i przełóż na blaszkę. Piecz przez 40-50 min aż będą miękkie. 

Ziemniaki przetnij na pół. Wydrąż środek i przełóż do miseczki. Wsyp sery oraz pieprz. Wymieszaj całość. 

Do miseczki wlej passatę pomidorową. Dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp przyprawy. Wymieszaj. 

Pozostałą cześć ziemniaków spłaszcz dłonią na blaszkę formując nieduże placki.  Każdy ziemniaczany placek posmaruj sosem pomidorowym i posyp ziemniakami z serem. 

Ziemniaki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut. 



Ziemniaki możesz na początku ugotować lub wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. 
Zamiast pieczenia w piekarniku wykorzystaj grilla ! 

Przepis bierze udział w akcji :
Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań








poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Kulki jaglano-jarmużowe w sosie z pieczonych papryk

Kulki jaglano-jarmużowie w czerwonym sosie


Składniki :
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 100g mrożonego jarmużu, ( użyłam mrożonego w kostkach )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • garść płatków owsianych,
  • 1 jajko.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony jarmuż. Smaż całość parę minut. 

Do miski przełóż kaszę. Dodaj podsmażony jarmuż. Wbij jajko i wsyp sól oraz pieprz. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. 

Kulki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


Składniki sos :

  • 2 czerwone papryki,
  • 1/2 czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka bulionu.
Przygotowanie :

Z papryki odetnij ogonek i wydrąż nasiona. Przetnij na pół i połóż na blaszce. Obok połóż ząbki czosnku. Wlej 1 łyżkę oleju i natrzyj całość. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25minut.

Z papryki ściągnij skórkę. Zblenduj wraz z czosnkiem na gładką masę. 

Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Przelej sos z pieczonej papryki, bulion  i dodaj koncentrat. Duś całość parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Kluki przełóż do sosu i duś całość parę minut.

Danie podawaj z bagietkami posmarowanymi masłem czosnkowym. 


Przepis bierze udział w akcji :
Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań








Zapiekany ser feta z pastą z suszonych pomidorów

Zapiekany ser feta z pastą z suszonych pomidorów 


Składniki :
  • 1 opakowanie sera typu feta,
  • 6 pomidorów suszonych w oleju
  • garść bazylii,
  • 1 czosnek,
  • 100g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 mała cukinia,
  • czarne oliwki,
  • 2 łyżki oleju, ( użyłam oleju z suszonych pomidorów )
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Do blendera przełóż pomidory. Dodaj bazylię oraz wsyp sól i pieprz. Pastą posmaruj ser feta. Do miski przełóż pokrojone warzywa.  Wlej olej i dokładnie wymieszaj. W naczyniu ułóż ser wokół wysyp warzywa. Całość zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Bataty z sałatką z kaszy jaglanej

Bataty z sałatką z  kaszy jaglanej


Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 bataty,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 100g mrożonego szpinaku, ( użyłam rozdrobniony )
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser feta,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Bataty owiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-60 minut. Po nakłuciu widelcem batat powinien być miękki. 

Kaszę przesyp na sitko. Przelej gorącą wodą. Wsyp do garnka wlej wodę i gotuj. Odcedź.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj szpinak. Smaż całość chwilę. Wrzuć pokrojoną paprykę i wcześniej przygotowaną kaszę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Bataty przetnij w poł i ułóż sałatkę. 


poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Kotleciki z grochu z warzywami

Kotleciki z grochu z warzywami 
podawane z fasolką szparagową

Przepyszne a zarazem bardzo zdrowe danie, które można zrobić w mniej niż 20 minut. Przygotowane ze składników z zupy grochowej Hortex- jest tam wszystko, czego potrzebujemy. Przygotowanie jest tak proste, jak to tylko możliwe a w opakowaniu z zupy znajdziecie przyprawę, która dopełni smaku całości. Danie szybkie i bardzo pożywne.

Składniki kotleciki : ( ok 8-10 szt )
  • 1 opakowanie zupy Hortex grochowa,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 3 łyżki bułki tartej ( do panierowanie kotlecików ),
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Mieszankę Hortex grochówka przesyp do garnka. Wsyp przyprawę z opakowania mieszanki. Wlej 2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Woda powinna wyparować.

Całość rozgnieć widelcem. Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Całość wymieszaj. W dłoniach uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. 

Kotleciki z grochu smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Składniki fasolka szparagowa :
  • 1 opakowanie żółtej fasolki szparagowej Hortex,
  • sól,
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka masła.
Przygotowanie :

Słonecznik upraż na suchej patelni. Fasolkę szparagową wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 10 minut. Odcedź. Dodaj łyżkę masła i delikatnie wymieszaj aż się rozpuści. Wsyp słonecznik.

Przepis bierze udział w akcji :

Wiosenny konkurs od Matki Natury




Pulpeciki jaglane z dynią i warzywami

Pulpeciki jaglane z dynią i warzywami 
podawane z sałatką z groszku i fetą


Expresowe danie dla tych, którzy są ciągle w ruchu. Małe, jaglane kuleczki przygotowane ze składników zupy Hortex dyniowa. Warto mieć zawsze w lodówce kilka torebek mrożonych zup. Można je szybko przygotować na wiele sposobów a efekty będą niesamowite.


Składniki :

  • 1 opakowanie zupy Hortex dyniowa,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • buka tarta do obtoczenia,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Zupę przełóż do garnka. Wlej 1,5 szklanki gorącej wody. Gotuj 15 minut. Odcedź. widelcem zmiel składniki. Dodaj jajko, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Wymieszaj. Wsyp 2 łyżki bułki tartej. Połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.

Składniki sałatka :

  • 1 opakowanie mrożonego groszku Hortex,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100g pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie sałatki :

W garnku zagotuj wodę. Wsyp groszek i gotuj parę minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Groszek przełóż do miseczki. Dodaj pokruszoną fetę i pokrojoną cebulę. Wrzuć pomidorki. Wlej oliwę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku. 


Przepis bierze udział w akcji :
Wiosenny konkurs od Matki Natury







Print