piątek, 31 lipca 2020

Zapiekane jajko z łososiem, porem i groszkiem

Zapiekane jajko z łososiem, porem i groszkiem 

.

Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 jajka L,
  • 1 opakowanie   łosoś wędzony na zimno  plastry ,
  • 1/2 pora, ( biała część )
  • olej do smażenia,
  • garść mrożonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Groszek wrzuć na wrzątek i gotuj 3-4 minuty. Odcedź. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojonego pora. Ściągnij z patelni. Do miseczek żaroodpornych włóż porcje łososia. Połóż wcześniej przygotowanego pora. Wbij jajko i posyp groszkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni  i piecz przez 10 minut.

Miseczki możesz włożyć do rondelka. Wlej gorącą wodę na wysokości 1/2 miseczek. Gotuj parę minut aż białko się zetnie. 






poniedziałek, 27 lipca 2020

Śniadaniowe tosty ze szpinakiem i łososiem

Śniadaniowe tosty ze szpinakiem i łososiem 




Składniki : ( 2 porcje )
  • 4 kromki chleba,
  • 1 opakowanie   łosoś wędzony na zimno  plastry 4 szt,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 300g świeżego szpinaku,
  • 150ml śmietanki 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę. Wrzuć szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Wlej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej olej. Wbij jajka i smaż.

Chleb podsmaż na suchej patelni. Na każdą kromkę połóż gorący szpinak w sosie. Połóż plasterki łososia. Całość przykryj drugą kromką. Na górze ułóż jajko sadzone. 







wtorek, 14 lipca 2020

Ravioli z ricottą i pesto bazyliowym

Ravioli z ricottą i pesto bazyliowym


Składniki ciasto :
  • 300g mąki
  • 3 jajka,
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda

Składniki farsz :
  • 200g ricotty
  • 3 żółtka jajek ,
  • 50g parmezanu ( najlepiej mielonego lub drobno startego)
  • 200g szpinaku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie : 


Mąkę przesyp do misy robota. Dodaj jajka i powoli wyrabiaj ciasto aż się składniki połączą. Dodaj odrobinę wody oraz oliwę nie przerywając miksowania.
Ciasto powinno być gładkie. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.

Przygotuj farsz.
Młody szpinak zblanszuj. Odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Do miski przełóż ricottę, szpinak, sól, pieprz, parmezan oraz 2 żółtka jaj.
Dokładnie połącz składniki.

Ciasto rozwałkuj cienko.
Ułóż nadzienie i na środku. posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem tak aby mogły się skleić.
Przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.

Przygotuj pesto.

Składniki pesto :
  • 3 garście  świeżej bazylii,
  • 1 mała garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść startego parmezanu,
  • 2łyżki orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki oleju.


Przygotowanie :


Do blendera włóż liście bazylii i natkę pietruszki.
Dodaj czosnek, orzechy, parmezan i olej. Dokładnie zmiksuj.
Pierożki podawaj z pesto.


piątek, 10 lipca 2020

Kotlety jajeczne z groszkiem

Kotlety jajeczne z groszkiem 


Składniki :
  •  10 jajek,
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku,
  • cebulka zielona,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia ( użyłam klarowane masło ),
  • 1 mała bułka namoczona w mleku,
  • bułka tarta,
Przygotowanie:

Groszek wrzuć do wrzątku i gotuj 2 minuty. Groszek przełóż do sitka i zalej zimną wodą.  Ugotuj na twardo 8 jajek. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj  surowe jajka, groszek , pokrojoną zieloną cebulkę, chrzan oraz namoczoną bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
 

Print