poniedziałek, 30 czerwca 2014

Łosoś marynowany w ananasowym soku i chilli

Łosoś marynowany w soku ananasowym  i chilli

Pyszne i soczyste mięso z łososia. 
Ryba jest bardzo letnia !
Niezwykłego aromatu dodaje mu ananasowy sok i tymianek przełamując słodycz papryczką chilli.
Koniecznie wypróbuj i zaskocz swoich znajomych połączeniem smaków.

Składniki : ( na 4 porcje )
  • 800g - 900g łososia,
  • 1 papryczka chilli,
  • świeży tymianek,
  • 1/2 szklanki soku ananasowego,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Do miski wlej oliwę, sok ananasowy i sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz. Wrzuć posiekaną papryczkę chilli i listki tymianku. Dokładnie wymieszaj. Rybę pokrój na porcje i dokładnie obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Łososia grilluj z dwóch stron parę minut. 

sobota, 28 czerwca 2014

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy


Składniki : 
  • 400g świeżych malin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu.
Przygotowanie :

Maliny zmiksuj z miodem i sokiem z cytyny. Przetrzyj pzrez sitko aby pozbyć się pestek. Sorbet przelej do pojemniczka i włóż do zamrażarki. Po godzinie zmiksuj sorbet na puszystą masę i ponownie włóż do zamrażarki. 


piątek, 27 czerwca 2014

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne 


Składniki :
  • ogórki gruntowe ( małe, twarde ),
  • sól ( 2 łyżki na 1,5L wody ),
  • przegotowana i ostudzona woda,
  • czosnek,
  • koper świeży,
  • świeży chrzan.
Przygotowanie :

Ogórki dokładnie umyj. Usuń szypułki. Następnie ułóż ciasno w słoiku. Pomiedzy ogórkami włóż czosnek, chrzan i koper. We wcześniej przygotowanej wodzie rozpuść sól. Wlej wodę z solą do słoika z ogórkami tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Przykyj słoik talerzykiem. Ostaw ogórki na 2-3 dni. 

Woda po 2-3 dniach powinna zrobić się mętna a ogórki żółtawe. 
Z ogórków możesz uciąć końcówki wtedy szybciej się zakiszą. 


czwartek, 26 czerwca 2014

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami 


Składniki ciasto : ( blacha 25cm x 22cm ) 
  • 3 szklanki mąki,
  • 220g masła,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki owoce : 
  • jabłka,
  • czereśnie.
Przygotowanie : 

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mneijsze kawałki. Z czereśni wyciągnij pestki. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części - jedna może być trochę wieksza na spód ciasta. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Ułoż jabłka i czereśnie. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.


środa, 25 czerwca 2014

Start akcji " Dieta dla serca "

Start akcji " Dieta dla serca "



Akcja " Dieta dla Serca " jest inicjatywą Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz firmy Kruszwica SA, producenta margaryn Optima Cardio i Optima Omega 3.
To projekt, który łączy żywienie medyczne z gotowaniem.



Wraz z innymi blogerami, zostałam zaproszona do pełnienia roli ambasadora akcji.
Naszym zadaniem  jest stworzenie zdrowych przepisów obniżających cholesterol.
Wszystkie pyszne dania znajdziecie w książce, która ukarze się już we wrześniu w Światowy Dzień Serca.  Każdy przepis jest starannie tworzony wspólnie z dietetykiem zgodnie z najnowszymi wytycznymi w dietoprofilaktyce i dietoterapii.
 A to wszystko dla naszego serca !




Piękny, sobotni poranek rozpoczęliśmy wspólnym śniadaniem w restauracji Akademia w Warszawie.  Na stole czekały na Nas sezonowe warzywa i owoce. 



Następnie kolejną częścią spotkania były  mini warsztaty gdzie przygotowywaliśmy szybkie potrawy zgodnie z dietą obniżającą cholesterol. Każdy bloger przygotowywał danie pod czujnym okiem dietetyków i studentów dietetyki. 


Ja przygotowywałam pyszną sałatkę z kurczakiem i pomarańczami. Obsypaną orzechami pekan i świeżymi ziołami. Pozostali blogerzy również przygotowywali wspaniałości -  pyszna i gęsta zupa krem z młodej kapusty, chłodnik z malinowych pomidorów, roladki z pieczywa tostowego z wędzonym łososiem, krem z groszku, placuszki z truskawkami, szpinak z ciecierzycą i tort kanapkowy. 




Nadszedł czas na najważniejszy punkt dnia - a mianowicie na szkolenie. Pani dietetyk powiedziała nam wiele ważnych kwestii dotyczących zdrowego odżywania które obniża cholesterol. Ważne jest aby w codziennej diecie unikać soli - którą używamy zdecydowanie w nadmiarze! Konieczne jest unikanie  tłuszczu pochodzenia mięsnego. Zamiast smażenia potraw gotujmy je na parze lub pieczmy w piekarniku do temperatury 200 stopni.  Spożywajmy w mniejszych ilościach nabiał i jajka a wzbogacamy naszą dietę o dużą ilość warzyw i orzechów. Wśród bardzo zdrowych dla serca produktów wymienione zostały awokado i grejpfruty. 



Całe spotkanie odbyło się  w przemiłej atmosferze. Stwierdzam że, konieczne są zmiany 
w naszym codziennym żywieniu i dzieleniu się ideą zdrowej diety. Dla nas samych i naszych najbliższych.
 
Trzymajcie kciuki za powodzenie projektu !


Dziękuję Kasi i Markowi z bloga W Krainie Smaku.
Serdecznie dziękuje organizatorom za zaufanie, którym obdarzyli mnie, zapraszając do udziału w akcji. 

Mam nadzieję że książka trafi do Polaków i zachęci do zmiany sposobu żywienia.
Nie ma nic ważniejszego od naszego zdrowie !

Do zobaczenia w księgarni już we wrześniu !
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.
Pozostali blogerzy również przygotowali wspaniałości.

Roladki drobiowe z szynką i serkiem topionym

Roladki drobiowe z szynką i serkiem topionym


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 3 plasterki szynki,
  • 100g serka topionego,
  • suszone pomidory,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka.
Przygotowanie :
 
Mięso delikatnie rozbij. Czosnek przeciśnij przez praskę.  Mięso natrzyj pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Na każdym płacie mięso połóż szynkę, pomidor suszony i kawałek sera topionego. Zwiń w roladkę. Mięso na początku obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor. 
 
 

niedziela, 22 czerwca 2014

Kotleciki mielone z serem feta

Kotleciki mielone z serem feta


Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 1 cebula czerwona, 
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • jajko, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • sól, 
  • pieprz,
  •  natka pietruszki,
  •  oliwa do smażenia, 
  • sera feta,
  • bułka tarta

Przygotowanie : 
 
Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę, pokrojoną cebulę, posiekaną natkę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Mięso rozpłaszcz dłonią, połóż kawałek  sera feta i uformuj pulpeciki Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
 
 

sobota, 21 czerwca 2014

Sałatka z bobem i jajkiem

Sałatka z bobem i jajkiem 


Składniki :
  • świeży bób,
  • mix sałat,
  • 4 - 6 szt pomidorów suszonych,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majonezu.
 Przygotowanie :

Do kubka wlej oliwę. Dodaj majonez i wsyp sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Obierz z łupek. Na talerzu ułóż sałatę. Połóż bób oraz pokrojone suszone pomidory. Polej sosem. Na górze ułóż pokrojone na ćwiartki jajko.

piątek, 20 czerwca 2014

Szybki sernik na zimno do kubka

Szybki sernik na zimno do kubka


Delecta wprowadza na rynek absolutną nowość – pierwszy Sernik na zimno, który przygotujesz w 5 minut, bez schładzania w lodówce. Takiej przekąski prosto „z kubeczka” jeszcze nie próbowałaś! Klasyczny Sernik błyskawiczny Delecta zyskał nowego, młodszego brata!

Przygotowanie Szybkiego Sernika na zimno Delecta jest bardzo proste. Schłodzone mleko (100 ml) należy energicznie wymieszać łyżeczką z zawartością jednoporcjowej saszetki i odczekać 5 minut. Bez lodówki i długiego czasu chłodzenia, można delektować się oryginalną przekąską na zimno w dowolnej chwili dnia w domu, w biurze, na wyjeździe za miasto.

Szybki Sernik na zimno Delecta ma delikatną konsystencję, a dzięki dodatkowi mleka stanowi świetną alternatywę nie tylko dla kisieli, budyniów i batoników, ale także deserów mlecznych, serków homogenizowanych czy jogurtów.


Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 opakowania Delecta szybki sernik na zimno z truskawkami,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • świeże owoce - truskawki, jagody.
Przygotowanie :

Przygotuj dwa kubki. Do każdego wlej 100 ml zimnego mleka i wsyp zawartość torebki. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Na górze ułóż owoce. 



Truskawkowa kasza manna

Truskawkowa kasza manna 


Składniki : ( 1 porcja )
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka truskawek, 
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki kaszy manny.
Przygotowanie :

Truskawki zmiksuj na gładki mus. Do rondla wlej mleko i mus truskawkowy. Wsyp cukier i zagotuj. Na koniec wsyp kaszę manną cały czas mieszając aż zgęstnieje. 



środa, 18 czerwca 2014

Knedle z truskawkowym twarogiem

Knedle z truskawkowym twarogiem 
 
 
Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • 150g - 200g świeżych truskawek.
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
  • starta gorzka czekolada
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Truskawki blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus truskawkowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.  

wtorek, 17 czerwca 2014

Filet z kurczaka w pomidorowym omlecie

Filet z kurczaka w pomidorowym omlecie 


Składniki :

  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • tymianek,
  • 80g żółtego sera startego,
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 3-4 plasetki szynki wędzonej,
  • 3-4 plasterki żółtego sera.
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, koncentrat pomidorowy i wsyp przyprawy. Wsyp ser starty i delikatnie wymieszaj. Masę jajeczną przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włoż do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Mięso delikatnie rozbij. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Plastry mięsa ułóż na upieczonym omlecie. Na środku fileta położ ser i szynkę. Zwiń w roladkę. Owiń w folię aluminiową i ponownie włóż do piekarnika na 25 minut. 

piątek, 13 czerwca 2014

Makaron z sosem truskawkowym

Makaron z sosem truskawkowym



Składniki :

  • ulubiony makaron,
  • 300g świeżych truskawek,
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • ewentualnie cukier do smaku.
 Przygotowanie :

 Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z truskawek usuń szypułki. Włóż do miski i wlej jogurt ( ewentualnie wsyp cukier ). Zmiksuj dokładnie blenderem. Makaron podawaj z sosem truskawkowym.


czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Ciasto z truskawkami i masą budyniową


Składniki : ( blaszka 25 cm x 35 cm )
  • 8 jajek,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa budyniowa : 
  • 0,5 L mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru,  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 120g masła,
  •  1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 1 jajko.
 Przygotowanie masy budyniowej : 

Odmierz 0,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń lekko ostudź. 

Składniki masa śmietankowa : 

  •  0,5L śmietany 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5L.
 Przygotowanie masy śmietankowej : 

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wlej wolnym strumieniem żelatynę i połącz składniki.

Składniki :
  • świeże truskawki,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • bezy.
 Przygotowanie :

Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Biszkopt przekrój na pół. Na dolną warstwę biszkoptu wylej masę budyniową. Ostudź. Ułóż wcześniej przygotowane truskawki i wlej tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki aż galaretka stężeje. Galaretkę posmaruj masą śmietankową pozostawiając 2-3 łyżki masy. Połóż drugą cześć  biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą masy śmietankowej i pokrusz bezy. Włóż do lodówki na całą noc.



środa, 11 czerwca 2014

Pizza z białym sosem i szparagami

Pizza z białym sosem i szparagami


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

Składniki :
  • zielone szparagi,
  • salami,
  • ser feta,
  • 100g serka topionego śmietankowego,
  • 80-100 ml śmietany 30%,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Do kubka wlej śmietanę. Dodaj pokrojony serek i dokładnie wymieszaj. Wsyp pieprz.  Posmaruj biały sosem ciasto do pizzy. Na górze ułóż szparagi, salami i ser feta. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.

niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto z owocami - bez użycia miksera

Ciasto z owocami
 - bez użycia miksera

Bardzo puszyste i ekspresowe ciasto z sezonowymi owocami.
Przygotowanie zajmuje 10 minut ! 
Pyszny deser dla wszystkich leniwych osób.

Składniki : " suche "
  • 600g mąki,
  • 250g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Składniki : " mokre "
  • 3 jajka,
  • 80ml oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 200ml jogurtu naturalnego.
 Składniki : owoce
  • ulubione owoce ( u mnie truskawki, maliny, agrest )
  • migdały płatki.
 Przygotowanie : ( blacha 35 cm x 25 cm )

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp składniki " suche " a do drugiej składniki " mokre ". Wymieszaj dokładnie. Do " mokrych " składników wsyp " suche " i energicznie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Posyp  płatkami migdałów. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

* Zamiast migdałów możesz przygotować szybką kruszonkę i posypać nią ciasto.

Składniki kruszonka :
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.
 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


 

piątek, 6 czerwca 2014

Malutkie ciasteczka " kropelki "

Malutkie ciasteczka " kropelki "
z dekoratora

Malutkie maślane ciasteczka z dekoratora
 świetnie sprawdzą się do deserów ale również do chrupania !

Składniki :
  • 3 szklanki mąki
  • 250g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie :

Do miski przesiej proszek do pieczenia, mąkę i cukier puder. Wymieszaj składniki. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do dekoratora z końcówką " gwiazdki " i wyciskaj ciasteczka na blachę wyłożona papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Blachę włóż do lodówki na 10minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-6 minut. 


czwartek, 5 czerwca 2014

Kotleciki z ryżu ze szczypiorkiem smażone na oleju rzepakowym

Kotleciki z ryżu ze szczypiorkiem 
smażonena oleju rzepakowym 

Pyszne i lekkie kotleciki z ryżu.
Idealne dla maluchów ! 
Kotleciki z ryżu smażyłam na oleju rzepakowym . Warto wiedzieć że,olej  rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego smażcie na min swoje potrawy. Podawajcie swoim nabliższym to co jest zdrowe !

Składniki :

  • 200g ryżu,
  • 1 jajko,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100g sera żółtego startego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie :

Ryż ugotuj tak aby był klejący. Przesyp do miski. Dodaj jajko, ser żółty, sól, pieprz i paprykę. Posiekaj szczypiorek i wsyp do ryżu. Dokładnie wymieszaj składniki. Uformuj w dłoni kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

środa, 4 czerwca 2014

Pikantne muffinki

Pikantne muffinki

Składniki :
  • 200g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 100g salami,
  • 1 papryczka chilli,
  • ser feta 100g, 100g sera żółtego,
  • 2 jajka,sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • parę pomidorków koktajlowych,
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego .

Przygotowanie :

Przygotuj 2 miski.
Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Do drugiej wlej mleko, olej i dodaj koncentrat pomidorowy. 
Wbij jajka. Dokładnie wymieszaj składniki.
Mokre składniki wlej do suchych i połącz składniki.

Do masy dodaj pokrojone salami i paprykę.
Wsyp starty na tarce ser żółty. Wymieszaj składniki.

Ciasto przelej do foremek. Na górze ułóż kawałek sera feta i pomidorek.
Piecz przez 25 minut w temp 180 stopni.



Print