czwartek, 31 marca 2016

Jogurt naturalny ze skórką cytryny z borówkami i malinami

Przepis na zbilansowane śniadanie 
z ciastkami belVita kakaowe.

Jogurt naturalny ze skórką cytryny 
z borówkami i malinami


Według badań przeprowadzonych dla marki belVita w 2014 r,  znaczna część z nas, Polaków wciąż nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez śniadania – deklaruje to aż 88% badanych.  Z drugiej strony w związku z coraz szybszym tempem życia, w naszych zwyczajach śniadaniowych można zaobserwować duże zmiany. Nadal najczęściej śniadanie  zjadamy w domu, jednak coraz więcej osób decyduje się zjeść je dopiero po przyjściu do pracy lub szkoły. Zmienia się także nasze poranne menu – cenimy czas, dlatego liczy się dla nas wygoda i łatwość przygotowania, ale coraz częściej mamy ochotę na coś innego niż klasyczna kanapka z serem. Szukamy urozmaiceń, chętniej sięgamy po nowoczesne produkty śniadaniowe zawierające pełne ziarno lub owoce.

Dlaczego jedzenie śniadania jest takie ważne?

To posiłek , którego zadaniem jest dostarczenie organizmowi po nocy niezbędnych składników odżywczych. Aby było zbilansowane, powinny się w nim znaleźć produkty zbożowe dostarczające węglowodanów, produkty mleczne będące źródłem białka i wapnia, owoce lub warzywa bogate w witaminy i składniki mineralne oraz ciepły napój, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie organizmu

Jak zatem powinno wyglądać zbilansowane śniadanie?


Jak się okazuje, wbrew pozorom takie śniadanie wcale nie musi być skomplikowane. Wystarczy, że pełnozbożowy produkt połączymy z produktem mlecznym, garścią owoców, ciepłym napojem i pyszne zbilansowane śniadanie mamy gotowe.

Proste! Prawda?

W związku z tym mam dla Was propozycję na śniadanie - oczywiście z moimi ulubionymi ciastkami belVita o smaku kakaowym. Jest to jogurt naturalny ze skórką cytryny z borówkami i malinami. Takie połączenie jest bardzo smaczne, a co najważniejsze dodaje nam energii na cały poranek.


Składniki : ( 1 porcja )
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • starta skórka z ćwiartki cytryny, 
  • maliny,
  • borówki,
  • 4 szt ciasteczek belVita kakaowe.  
 Przygotowanie :

Do miseczki przelej jogurt. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Ułóż maliny i borówki. Jogurt podawaj z ciasteczkami belVita kakaowe. 





wtorek, 22 marca 2016

Sernik łaciaty

Sernik łaciaty


Składniki :
  • 250g miękkiego masła,
  • 1 jajko L,
  • 220g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 450g mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki. Wbij jajko i dodaj pokrojone masło. Dokładnie połącz składniki. Ciasto uformuj w kulę. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Składniki sernik : ( składniki w temperaturze pokojowej )

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 150ml gęstej śmietany. ( użyłam 18% )
 Przygotowanie sernika :

Do miski przełóż ser, śmietanę i zmiksuj. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wsyp cukier i budyń. Dokładnie połącz składniki.  

Wyciągnij ciasto z lodówki i 3/4 części rozwałkuj. Przełóż  do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód kakaowego ciasta wlej sernik. Na górze ułóż resztę ciasta. ( Możesz ją rozwałkować i przy pomocy foremek do ciastek wyciąć kształty. U mnie kółka )

 Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.



Wielkanocne przepisy

Wielkanocne przepisy

Szukacie pomysłów na świąteczne potrawy ?
Koniecznie zobacz propozycje 

Wszystko pod jednym linkiem --> Tutaj 

sobota, 19 marca 2016

Świąteczne babeczki majonezowe

Świąteczne babeczki majonezowe 


Składniki : ( 12 sztuk )
  •  4 łyżki majonezu,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie :

Z białej ubij sztywną pianę.  Żółtka wbij do miski. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj majonez. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki. Partiami do ciasta dodaj pianę i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do papilotek na 3/4 wysokości. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.

Składniki dekoracja :
  • cukrowe jajeczka,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.
 Przygotowanie :

Do miski wlej schłodzoną śmietankę. Wsyp cukier puder i kakao. Ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i dokładnie połącz składniki. Babeczki udekoruj kremem kakaowym.  Na górze ułóż kolorowe jajeczka. 

 

czwartek, 17 marca 2016

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy 


Składniki :
  • 4 dojrzałe banany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 50g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • bakalie - u mnie żurawina, orzechy włoskie.
 Przygotowanie :

Banany przełóż do miski i za pomocą blendera rozgnieść.  Wbij jajka oraz wlej masło. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia i wsyp do mieszanki z bananami. Dokładnie połącz składniki. Dodaj ulubione bakalie. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

wtorek, 15 marca 2016

Kakaowa babka murzynek

Kakaowa babka murzynek



Składniki: 
  • 250g masła, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki wody,
  •  3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę , dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60minut. Ciasto polać odstawiona polewą. 
 
 

niedziela, 13 marca 2016

Mini krokiety ziemniaczane

Mini krokiety ziemniaczane 


 
Składniki :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie placuszki :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.



Dodatkowe składniki :

  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta,
  • olej.
Przygotowanie : 

 Na dłoni uformuj niewielki placuszek z
masy ziemniaczanej. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

czwartek, 10 marca 2016

Gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej 



Składniki : 
  • 400-500g szynki wieprzowej bez kości, 
  • 1 cebula, 
  • 4 marchewki,
  •  1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • bulion,( tak aby przykryło mięso )
  •  sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 

Przygotowanie : 
 
Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu  co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie ipaprykę . Duś pod przykryciem przez  40-50 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Podawaj gorące. 


poniedziałek, 7 marca 2016

Zupa z udźca indyka

Zupa z udźca indyka


Składniki :
  • 1 mały udziec z indyka bez skóry,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 2 szklanki mrożonego groszku,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • bulion.

Przygotowanie :


Mięso oczyść. Przełóż do garnka. Wrzuć startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Wsyp groszek. Zalej bulionem. Gotuj około 10 minut. Mięso wyciągnij z garnka i za pomocą widelca porwij na kawałki. Włóż ponownie do zupy. Do kubeczka wlej śmietanę, trochę zimnej wody i dodaj mąkę. Wymieszaj wszystko. Przelej śmietanę do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  


Print