wtorek, 28 stycznia 2020

Maślane ciasteczka z cukrem

Maślane ciasteczka z cukrem 


Składniki :
  • 1 żółtko ugotowane na twardo,
  • 2 żółtka,
  • 60g cukru,
  • 130g miękkiego masła,
  • 180g mąki,
  • białko do posmarowania ciasteczek,
  • cukier do posypania ciasteczek.
Przygotowanie :

Do miski wrzuć pokruszone ugotowane żółtko oraz dwa świeże żółtka. Dodaj cukier i energicznie zmiksuj aż masa będzie puszysta. Dodaj mąkę i masło. Dokładnie połącz składniki. Ciasto zawiń w folię i  włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto podziel na mniejsze części. Zroluj kawałek ciasta i przełóż końce. Ciasteczka posmaruj białkiem i posyp cukrem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 10 minut.

Z ciasta możesz wyciąć dowolny kształt ciasteczek. 


poniedziałek, 13 stycznia 2020

Fasolka po bretońsku na wywarze z kaczki

Fasolka po bretońsku na wywarze z kaczki 


Składniki :
  • 4 udka z kaczki,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 500g fasoli jaś,
  • 2 kiełbasy drobiowe, 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Przygotowanie :

Fasolę przesyp do miski. Wlej zimną wodę. Odstaw na parę godzin.

Do garnka wrzuć udka z kaczki. Dodaj warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś na wolnym ogniu 60 minut. Mięso i warzywa wyciągnij z bulionu. Wsyp odcedzoną fasolę. 
Gotuj 30 minut. Udka obierz z mięsa. Kiełbasę pokrój na plasterki. Całość przełóż do bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wsyp paprykę i majeranek. Duś na wolnym ogniu 20-30 minut aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem. 




wtorek, 7 stycznia 2020

Maślane rogaliki

Maślane rogaliki 


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 250g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • marmolada,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, śmietanę oraz żółtka. Dokładnie połącz ze sobą składniki. Ciasto podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Podziel na 8 trójkątów.  Każdą cześć posmaruj marmoladą. Zwiń rogaliki i ułóż na blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 20 minut. Ciepłe rogaliki posyp cukrem pudrem. 

Print