czwartek, 28 marca 2019

Zapiekany makaron z pulpecikami

Zapiekany makaron z pulpecikami


Składniki :

  • 300g ulubionego makaronu,
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • 1/2 brokuła,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • mozzarella, 
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 małe jajko.
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgadnie z instrukcją na opakowaniu. 

Do miski przełóż mięso. Dodaj sól, pieprz i sos sojowy. Wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso z każdej strony. Ciągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną paprykę. Całość wymieszaj. Wlej passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu 10 minut. Dopraw dolą i pieprzem. Wsyp bazylię. Do pomidorowego sosu wsyp makaron i wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż pulpeciki, pomidorki oraz ser mozzarella.

Makaron włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15-20 minut. 

poniedziałek, 18 marca 2019

"Zdrowe przekąski" autorstwa Moniki Mrozowskiej

"Zdrowe przekąski" autorstwa Moniki Mrozowskiej


Dzięki uprzejmości  wydawnictwa Zwierciadło w moje ręce trafiła pozycja 
"Zdrowe przekąski" autorstwa Moniki Mrozowskiej. 

Panią Monikę pewnie każdy zna z serialu "Rodzina zastępcza".  Tak rozpoczynała swoją karierę. Znana aktorka, wegetarianka i propagatorka zdrowego odżywiania. Angażuje się w akcje prozdrowotne, głównie związane z edukacją żywieniową. Nie jest to jej pierwsza książka, więc tym chętniej zabrałam się do czytania.

Zdrowe przekąski, to książka mająca ponad 200 stron. Wydana na ładnym i miłym w dotyku papierze z miękką okładką. Okładką, która zachęca wizualnie w 100% a po otwarciu jest tylko lepiej. Ładne, przejrzyste przepisy z pięknymi, zachęcającymi zdjęciami.
Jak sami możemy dowiedzieć się z okładki -
"Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć – zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Wytrawną lub słodką. Łatwą do przygotowania."
Ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, chyba każdego z nas od czasu do czasu dopada taka przypadłość. Książka ta, ma pomóc nam sobie z nim poradzić. 

W środku znajdziemy ponad 70 autorskich przepisów na małe przekąski i niewielkie dania, które z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły czy też w podróż. 
Dania są zaskakujące, jednak proste do wykonania. Na pewno nie sprawią trudności ich przygotowania. W książce znajdziemy również cenne informacje żywieniowe i konkretne fakty o tym, co możemy jeść. 

Biorąc pod uwagę niewygórowaną cenę, dodając super zawartość z czystym sumieniem stwierdzam, iż jest to pozycja obok której nie można przejść obojętnie.
Serdecznie polecam!




piątek, 1 marca 2019

Makaron z awokado i brokułami

Makaron z awokado i brokułami 


Składniki :
  • 200g ulubionego makaronu,
  • 1 dojrzałe awokado, ( u mnie awokado hass)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małego brokuła,
  • orzechy laskowe,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzątek i gotuj 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Awokado obierz ze skórki i całość rozgnieć widelcem. Dodaj do czosnku. Smaż chwilę. Wsyp sól i pieprz. Dodaj brokuły i makaron. Dokładnie wymieszaj całość. Makaron posyp orzechami.

Print