niedziela, 30 września 2018

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem camembert

Zapiekane ziemniaki z boczkiem 
i serem camembert 


Składniki :
  • 800g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 200g boczku,
  • 1 ser camembert,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka,
  • suszony czosnek.
Przygotowanie :

Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki ( możesz je również obrać ze skórki ). Przełóż do garnka. Wsyp sól i wlej gorącą wodę. Gotuj 10 minut. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i boczek. Do ziemniaków wlej 1 łyżkę oleju. Wsyp przyprawy, boczek i cebulę. Bardzo delikatnie wymieszaj.Całość przesyp do naczynia. Na środku ułóż ser. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut. 


poniedziałek, 24 września 2018

Piernikowe tartaletki z dyniowym nadzieniem

Piernikowe tartaletki z dyniowym nadzieniem 



Składniki : 
  • 3 opakowania pierników Kopernik Katarzynki,
  • 120g rozpuszczonego masła,
  • 1 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni,
  • 300g sera ricotta,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie :

Pierniczki Katarzynki przełóż do miski i zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i połącz składniki. Foremki na tartaletki wypełnij masą piernikową. Łyżką wygładź całość. Włóż do lodówki na 30 minut.

Do miski przełóż ser. Dodaj skórkę z pomarańczy, wsyp cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj partiami puree z dyni oraz jajka. Dokładnie połącz składniki.

Tartalerki wypełnij masą dyniową. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez  12-15 minut.





Print