Zapiekane ziemniaki z boczkiem
i serem camembert
Składniki :
- 800g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 200g boczku,
- 1 ser camembert,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- czerwona papryka,
- suszony czosnek.
Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki ( możesz je również obrać ze skórki ). Przełóż do garnka. Wsyp sól i wlej gorącą wodę. Gotuj 10 minut. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i boczek. Do ziemniaków wlej 1 łyżkę oleju. Wsyp przyprawy, boczek i cebulę. Bardzo delikatnie wymieszaj.Całość przesyp do naczynia. Na środku ułóż ser. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut.