wtorek, 29 listopada 2016

Schab w sosie z wędzonych śliwek

Schab w sosie z wędzonych śliwek 


Składniki :
  • 6 kotletów schabowych bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • olej do smażenia,
  • 6-8 szt śliwek wędzonych,
  • bulion, ( tak aby zakrywał mięso - około 2 szklanek )
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie :

Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż schab z dwóch stron. Wlej bulion i wrzuć śliwki. Duś 30-40 minut na wolnym ogniu. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę . Smaż parę minut cały czas mieszając aż zasmażka będzie złotego koloru. Gorący sos wlej do zasmażki i energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso przełóż do sosu.  

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

niedziela, 27 listopada 2016

Puszysta rolada z gruszkami

Puszysta rolada z gruszkami


Składniki :
  • 4-5 szt gruszek,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 jajek L,
  • 100g mąki,
  • 70g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Gruszki obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp brązowym cukrem  Formę  wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż gruszki.

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.

Ciasto wylej na gruszki i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt.  Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.

wtorek, 22 listopada 2016

Muffinki z musem jabłkowym

Muffinki z musem jabłkowym 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka L, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100g stopionego  masła,
  •  mus jabłkowy ( najlepiej domowy )
  Przygotowanie :

Do jeden miski wsyp suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj.
Do drugiej miski wlej mokre składniki - mleko stopione masło oraz wbij jajka. Dokładnie połącz składniki. Przelej całość do ''suchych'' składników. 

Do każdej papilotki wlej po łyżce ciasta. Dodaj mus i przykryj kolejną porcją ciasta. Do 3/4 wysokości papilotki.



Składniki kruszonka :

  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.
   Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki. Muffinki posyp kruszonką.


Całość włóż do nagrzanego piekarnia do temperatury 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.  

 

niedziela, 20 listopada 2016

Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą

Obalamy śniadaniowe wymówki z  Lubellą

Zdrowe śniadanie jest bardzo ważne, niestety często ten fakt jest przez nas zupełnie ignorowany. W Polsce 8 listopada, obchodzono po raz drugi Dzień Zdrowego Śniadania.  Jego głównym zamierzeniem jest zachęcanie młodszych do zdrowego odżywiania się, przy okazji przypominając o tym osobom dorosłym.

Sama nie byłam święta. Śniadania, szczególnie te w tygodniu, kiedy idzie się do pracy były spychane na dalszy plan. Rano zawsze znajdą się rzeczy ważne i ważniejsze, a śniadanie wtedy było na samym dole listy.


Moją wymówką od zjedzenia śniadania, był (pewnie jak większości kobiet) poranny pośpiech. Mamy nie mają lekko. 2 dzieci na głowie do ogarnięcia z rana, pies i do tego oczywiście ja. To nie są warunki sprzyjające zrobienia sobie śniadania. Rano praktycznie zawsze brakuje mi czasu a śniadanie to pierwsze co przychodzi do głowy, które można przenieść na dalszy plan. Najpierw trzeba przygotować swoje pociechy a później, jeśli zostanie trochę czasu trzeba się zająć sobą. Z tego powodu moje poranki wyglądały jak na filmowych komediach, robienie stu rzeczy na raz, w wielkim chaosie i nie mniejszym pośpiechu. Zauważyłam jednak, że z powodu braku odpowiedniego śniadania reszta dnia wyglądała podobnie. Podjadałam jakieś słodkości, byle zgasić uczucie głodu które wypchane były pustymi kaloriami. Wreszcie powiedziałam sobie dość i postanowiłam to zmienić!

Co zrobiłam? 
Zaczęłam wstawać około pół godziny wcześniej by mieć czas na przygotowanie śniadania również sobie. I to nie byle jakiego! Do tego w miarę możliwości regularne godziny snu. Swoją postawą zaraziłam również męża. We dwójkę idzie nam zdecydowanie lepiej. Nagle, jak za dotknięciem magicznej różdżki znalazł się czas na zrobienie sobie pełnowartościowego  śniadania, które daje mi mnóstwo energii na nadchodzący dzień. Nie zawsze udaje się go jednak zjeść w domu. Czasem zabieramy je do pracy, na siłownię a w ekstremalnych warunkach potrafimy je zjeść w samochodzie. Jest też wersja weekendowa, chyba najprzyjemniejsza czyli po prostu śniadanie w łóżku lub od razu zabawy z dziećmi w piżamie. Chodzi o to, że nie jest ważne gdzie zjemy śniadanie. Ważnym jest, co ono będzie zawierać i jaki efekt wywrze na resztę naszego dnia !

Zobacz jak i gdzie jadam śniadania ! Może Cię przekonam do zmiany twoich nawyków. 
Nie ma miejsca na wymówki ! Razem z Lubellą obalamy śniadaniowe wymówki

Śniadanie do łóżka 
Miodowy jogurt z kiwi i ryżowymi płatkami Lubella 


Składniki : ( 1 porcja )
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka miodu, 
  • płatki ryżowe z crunchem ryżowym i  żurawiną Lubella.  
 Przygotowanie :

Jogurt przelej do miseczki. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miodowego jogurtu. Obok wsyp porcję płatków. 



Śniadanie do pracy
Jogurt z musem wiśniowym i pszennymi płatkami z otrębami Lubella


 Składniki : ( 1 porcja )
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 wiśni, ( u mnie mrożone )
  • 1-2 łyżek miodu,
  • płatki pszenne z otrębami z puffem z pszenicy i płatkami w czekoladzie Lubella.
  Przygotowanie :

Jogurt przelej do miseczki. Wiśnie przełóż do blendera. Wlej miód i dokładnie zmiksuj. Mus przełóż do jogurtu. Obok wsyp porcję płatków. 



Śniadanie na siłowni
 Cytrynowo-miodowy jogurt z malinami i granatem oraz z płatkami żytnimi Lubella


Składniki : (1 porcja )
  •  150g jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • garść malin, 
  • 1/2 granatu,
  • płatki żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką Lubella.

Przygotowanie :


Jogurt przelej do miseczki. Wlej sok z cytryny oraz miód. Dokładnie wymieszaj składniki.  Ułóż maliny oraz owoce granatu. Wsyp porcję płatków.


Śniadanie w korku samochodowym 
Wiśniowy jogurt z płatkami jęczmiennymi Lubella 


Składniki : ( 1 porcja )
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki wiśni, ( u mnie mrożone )
  • 1 łyżka miodu,
  • płatki jęczmienne z crunchem jęczmiennym i prażonymi ziarnami dyni i słonecznika Lubella.    
Przygotowanie :
Do blendera wlej jogurt i miód. Dodaj wiśnie i zmiksuj. Jogurt przelej do miseczki i wsyp porcję płatków. Dodaj parę wiśni przekrojonych na pół.
Śniadanie mamy - pośród zabawek od samego rana 
Koktajl bananowo-truskawkowy z płatkami Lubella Corn Flakes pełne ziarno 
 Składniki : ( 2 porcje )
  •  300g jogurtu naturalnego,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka truskawek, ( u mnie mmrożonych ),
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 2 porcje płatków Lubella corn flakes pełne ziarno.
Przygotowanie :
Do blendera wlej jogurt i miód. Dodaj truskawki i banana. Zmiksuj całość. Jogurt przelej do miseczek i wsyp po łyżeczce siemienia lnianego.   Wsyp porcje płatków.
 
         
   

wtorek, 15 listopada 2016

Moje wypieki - Całkiem nowe przepisy !

Moje wypieki - 
Całkiem nowe przepisy ! 


Dzięki uprzejmości wydawnictwa Egmont w moje ręce wpadła książka – „Moje wypieki – Całkiem nowe przepisy” od Doroty Świątkowskiej.
Dorota jest znaną blogerką dzięki jej stronie – mojewypieki.com. Większość przepisów która znajduje się w tej książce nie była dotąd publikowana i na próżno ich szukać na blogu autorki. Wszystkie receptury są autorskie – zostały stworzone i przetestowane przez Dorotę Świątkowską, czyli jak dla mnie to taka 100% gwarancja, że czego z tej książki nie spróbuję zrobić – uda się na pewno. 
 
Wydana jak zwykle ślicznie. Twarda oprawka, dobrej jakości papier i wmontowana zakładka. Zdjęcia, mnóstwo zdjęć na których sam widok chce się zakasać rękawy i lecieć gotować.
Książka została podzielona jak i poprzednie na kategorie: ciasta drożdżowe / tarty / ciastka / serniki/ torty / ciasta kruche / desery. Dodatkowo z nowości mamy też: Czekoladę i ciasta bez pieczenia. Wszędzie widać różnorodność i mnogość kolorów. Masa nowych przepisów z owocami sezonowymi. 

Część wypieków bardzo prosta, część wręcz przeciwnie.
Przepisy są przedstawione w bardzo prosty i przejrzysty sposób. Jeśli trzeba, wszystko jest dokładnie rozpisane i objaśnione. Nikt nie powinien mieć problemów z ich odtworzeniem.
Książka jest naprawdę godna polecenia, tym bardziej, że cena jest przystępna. Nawet jeśli macie już masę książek i uważacie, że po co mi kolejna? 
Przecież wszędzie jest to samo – jesteście w wielkim błędzie! 
To pozycja wyjątkowa. 
Zabiera czytelnika w słodką podróż kulinarną z której już nie ma odwrotu.




poniedziałek, 14 listopada 2016

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika 


Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 świeże pstrągi,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 cytryny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 1/2 brokuła,
  • 2 marchewki,
  • olej.

Przygotowanie :


Rybę dokładnie oczyść. Odetnij głowę i ogon. Zrób nacięcia. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Do środka ryby włóż koperek, pasterek cytryny i pokrojony czosnek. Rybę włoż do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóż pokrojoną marchew i różyczki brokuła. Całość piecz w nagrzanym piekarniku do 190 przez 20 minut.
 

piątek, 11 listopada 2016

Karpatka adwokatowa z ptysiami

Karpatka adwokatowa z ptysiami 




Składniki ciasto :
  •  1 1/2 szklanki wody,
  • 150g masła,
  • 7 jajek,
  • 1 1/2 szklanki mąki.
Przygotowanie ciasto :
  
 Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część  wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piecz  cześć przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść).
Drugą część  przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec.
 

 Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego.
Przygotowanie masy budyniowej :
 
 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź wlej adwokat i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach.  
Pozostałe składniki :
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 płaska łyżka masła.
 Przygotowanie :
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż śmietanę i  wciśnij do ptysi. 
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj.
 
  Na spód ciasta parzonego wlej budyń. Wygładź całość. Ułóż ptysie. Całość polej stopioną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin.

niedziela, 6 listopada 2016

Okrągłe owsiane ciasteczka

Okrągłe owsiane ciasteczka 


Składniki :
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanka brązowego cukru, ( lub mniej )
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 50g zielonych migdałów,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka octu,
  • orzechy włoskie , migdały.
Przygotowanie :

Płatki owsiane przełóż do blendera i zmiksuj. 

Masło wrzuć do miski. Dodaj cukier i jajko.  Utrzyj mikserem. Nie przerywając miksowania dodaj jogurt, miód oraz rozpuszczoną sodę w occie. Wsyp suche składniki - mąkę,  drobno zmielone płatki owsiane oraz migdały zmielone. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie kuleczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego ciasteczka delikatnie wciśnij orzechy i migdały. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 15 minut. 

środa, 2 listopada 2016

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i z mięsem

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
 i z mięsem 

Składniki :
  • 300g makaronu Malma świderek,
  • 6-8 szt pomidorów malinowych,
  • 2 cebule,
  • 5-6 szt ząbków czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka, 
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 400g mielonej wieprzowiny,
  • parmezan do posypania,
  • bulion - około 1 szklanki.
 Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w ćwiartki.  Marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz ze skórki. Wszystkie warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej olejem i posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz 25-30minut. Warzywa przełóż do blendera. Wlej bulion i dokładnie zmiksuj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Wsyp sól i pieprz. Do mięsa wlej sos z pieczonych warzyw i duś parę minut. Dopraw do smaku.

Makaron podawaj z gorącym sosem. Całość posyp parmezanem.  

 

Print