Kruche rurki z kremem ajerkoniakowym
(adwokatowym)
Składniki :
- 500g mąki,
- 300g masła,
- 300g śmietany 18%,
- szczypta soli,
- białko do posmarowania,
- cukier do posypania rurek.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Włóż do lodówki ciasto na 40min.
Rozwałkuj i wytnij paski. Owiń na metalowe rurki. Całość posmaruj białkiem i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni na złoty kolor.
Rozwałkuj i wytnij paski. Owiń na metalowe rurki. Całość posmaruj białkiem i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni na złoty kolor.
Składniki krem :
- 500ml mleka,
- 4 żółtka,
- 100g cukru,
- 50g maki pszennej,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki adwokatu,
- 150g miękkiego masła.
Przygotowanie :
Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj żółtka. Zmiksuj całość i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.
Ubij masło na puszystą masę. Dodaj partiami budyń i wlej adwokat.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj rurki.
Ubij masło na puszystą masę. Dodaj partiami budyń i wlej adwokat.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj rurki.