Zupa krem z białych warzyw z ryżowymi kulkami
i pesto z liści rzodkiewek
Składniki zupa krem :
- 1/2 kalafiora,
- 3-4 szt ziemniaków,
- 1/2 pęczka białych szparagów,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- bulion.
Przygotowanie zupy :
Do garnka wrzuć masło. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę całość
co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 12-15 minut. Całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki kulki ryżowe :
- 100g ryżu,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki bułki tartej ( u mnie z pieczywa graham),
- olej do smażenia,
Przygotowanie :
Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wsp curry i gotuj.
Odcedź i ostudź.
Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekane cebulę. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę przełóż do ryżu. Dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Obtocz w płatkach owsianych wymieszanych z siemnieniem lnianym.
Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Składniki pesto :
- liście z pęczka rzodkiewki,
- 2 ząbki czosnku,
- garść orzechów włoskich,
- 1-2 łyżki startego parmezanu,
- 80ml oliwy z oliwek,
- pieprz.
Przygotowanie pesto :
Liście dokładnie oczyść. Przełóż do blendera. Dodaj orzechy i czosnek. Wlej oliwę. Wsyp parmezan i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj.
Zupę przelej na talerz. Połóż 2-3 złote kulki ryżowe. Całość polej pesto.