czwartek, 22 sierpnia 2019

Zupa krem z białych warzyw z ryżowymi kulkami i pesto z liści rzodkiewek

Zupa krem z białych warzyw z ryżowymi kulkami
i pesto z liści rzodkiewek



Składniki zupa krem :

  • 1/2 kalafiora,
  • 3-4 szt ziemniaków,
  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.

Przygotowanie zupy :

Do garnka wrzuć masło. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę całość
co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 12-15 minut. Całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki kulki ryżowe :

  • 100g ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki bułki tartej ( u mnie z pieczywa graham),
  • olej do smażenia,

Przygotowanie :

Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wsp curry i gotuj. 
Odcedź i ostudź.

Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekane cebulę. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając.  Cebulę przełóż do ryżu. Dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie połącz składniki.

W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Obtocz w płatkach owsianych wymieszanych z siemnieniem lnianym.

Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Składniki pesto :

  • liście z pęczka rzodkiewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1-2 łyżki startego parmezanu,
  • 80ml oliwy z oliwek,
  • pieprz.


Przygotowanie pesto :

Liście dokładnie oczyść. Przełóż do blendera. Dodaj orzechy i czosnek. Wlej oliwę. Wsyp parmezan i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj.


Zupę przelej na talerz. Połóż 2-3 złote kulki ryżowe. Całość polej pesto.




środa, 14 sierpnia 2019

Schab pieczony

Schab pieczony 



Składniki :

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • liście laurowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 100g pomidorów koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie :

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Polej olejem i wymieszaj. 
Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj czosnkiem, papryką,posiekanymi listami rozmarynu oraz listkami laurowymi.  Mięso możesz związać sznurkiem. Przełóż do rękawa do pieczenia oraz wsyp warzywa. Zwiąż worek z dwóch stron i całość włóż do lodówki an 4-6 godzin. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Rozetnij worek i piecz przez kolejne 20 minut. 

Print