Konfitura z truskawek i pianek marshallow
Zastanawiam się czy coś smakuje lepiej od tej konfitury..
...Absolutnie nie !
Genialne połączenie smaków pianki, truskawek, wanilii i nutki cytryny.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że bardziej łasi na takie smakołyki są dorośli, dlatego kochani jak będziecie przygotowywać konfiturę to zróbcie podwójna porcje.
Składniki : 1kg truskawek, opakowanie cukru żelującego 500g 2:1, sok z 2 cytryn, laska wanilii, 300g pianek marshallow, 100ml kremówki.
Przygotowanie : Truskawki umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Wsyp cukier żelujący do truskawek, wlej sok z cytryny oraz laskę wanilii przekrój na pól , wyciągnij miąższ i wrzuć do garnka. Dokładnie połącz składniki i odstaw na 30 minut. Masę truskawkową zagotuj ciągle mieszając. Gotuj 3-5 minut. Konfiturą natychmiast napełnij słoiczki do 2/3 wysokości. Do osobnego garnka wrzuć pianki pokrojone na kawałki, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż pianka się rozpuści. Dopełnij masą piankową słoiki. Zakręć i odwróć do góry dekielkami na 5 minut. Po tym czasie postaw słoik w normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia.
Słoiki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.