Chałka z kruszonką
Maślana chałka idealna ma poranne śniadanie.
Również świetnie się sprawdza dla maluszków na podwieczorek.
Składniki chałka:
- 30g świeżych drożdży
- 500g mąki
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki
Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj lekko na wałeczki i zapleć warkocz. Odstaw aby chałka podrosła.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Chałkę posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.