wtorek, 31 stycznia 2012

Zupa krem brokułowa

Zupa krem brokułowa


Składniki: brokuł, duża cebula, 2 szklanki bulionu z kurczaka, 2 łyżki śmietany,
serek topiony śmietankowy, 2 łyżki oliwy,sól, biały pieprz, marchew, pietruszka, 2 ziemniaki.

Przygotowanie : Do gotującego się bulionu wrzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gotować 10-15 min. Następnie do wywaru wrzucić pokrojone w różyczki i opłukane brokuły.Gotować razem 10 min. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać śmietanę . Doprawić do smaku. 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Wieprzowinka w sosie własnym

Wieprzowinka w sosie własnym

Składniki: 5-6 plastrów schabu bez kości,  1 cebula, liście laurowe, olej, mąka, sól, pieprz, suszona papryka , suszone chilli, 1 łyżeczka imbiru, śmietana 2 łyżki.

Przygotowanie: Cebulkę obieramy , kroimy w plasterki i szklimy na oleju i przekładamy do rondla. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na tym samej patelni co cebulę. 
Przekładamy mięsko do rondla z cebulką. Szklankę wody wylewamy na patelnie, zbierając smak pozostawiony po mięsku.  Wlewamy wodę do rondla. Dodajemy przyprawy (ziele, liście, pieprz, paprykę, chili, imbir) i dusimy 40-50 min aż mięsko będzie miękkie. Co jakiś czas dolewając wodę.  
Na koniec dodajemy śmietanę. Mięsko pasuje podawać z ziemniakami jak i z chlebem.


niedziela, 29 stycznia 2012

Nalewka kukułkowa

Nalewka kukułkowa


Siedząc w domu otulona kocem w zimowy , mroźny wieczór nie ma nic lepszego 
niż kieliszek dobrej nalewki . Słodki w sam raz na smutki.

Składniki : 40dag kukułek, 0,5 l wódki,  mleko zagęszczone niesłodzone

Przygotowanie : Kukułki odwijamy z papierków . Rozbijamy je na mniejsze części tak aby szybciej się rozpuściły w alkoholu. Cukierki wrzucamy do wódki i czekamy 2-4 dni aż się rozpuszcza
Do butelki dolewamy 0,5 l wódki i czekamy dzień lub dwa, aż cukierki się rozpuszczą. Butelką należy parę razy za dnia energicznie wstrząsnąć, aby dobrze wymieszało się  alkohol z słodką masą. Łączymy likier z mleczkiem zagęszczonym .

Zabielany barszczyk czerwony

Zabielany barszczyk czerwony 
na rosole drobiowym



Składniki : 1 udko z kurczaka, 1 skrzydełko z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3-4 buraki, 1/2 cytryny,sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, 3-4 łyżki zakwasu buraczanego, koperek.

Przygotowanie : Do garnka wrzucić udko oraz skrzydełko z kurczaka, marchewkę i pietruszka starta na tarce na grubych oczkach oraz cebulę, liść laurowy  i ziele angielskie. Wszystko razem zagotować tak aby powstał bulion drobiowy. Do bulionu dodać buraki starte na tarce na grubych oczkach lub pokrojone w plasterki, czosnek ,cała wiązkę koperku oraz zakwas buraczany . Wszystko razem dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20-30minut. Dodać wyciśnięty sok z cytryny. Doprawić pieprzem , solą oraz dodać śmietankę. 
Zupkę podawać z ziemniakami.

Print