czwartek, 31 sierpnia 2017

Chrupiący kurczak na risotto z kurkami, szpinakiem i marchewką

Chrupiący kurczak pierniczkowy
 na risotto z kurkami, szpinakiem i marchewką 


Składniki :
  •  5 udźców z kurczaka,
  • 4-5 pierników Katarzynki Kopernik,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

  Mięso dokładnie oczyść. Do miski  lej olej i zetrzyj pierniczki na tarce o małych oczkach. Wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut. 


 Składniki risotto : 
  • 300g świeżych kurek,
  • 1 cebula,
  • 300g ryżu do risotto np. Arborio,
  • 2 marchewki,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 200ml wytrawnego białego wina,
  • 400ml bulionu drobiowego,
  • 3  łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Kurki dokładnie oczyść. 

Na patelni rozgrzej olej oraz 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wsyp kurki oraz pokrojoną w plastry marchew i smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj całość. Wlej wino i mieszaj aż odparuje. Wlewaj po 100  - 150 ml bulionu i mieszaj aż ryż go wchłonie, następnie dolewaj kolejną porcję. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj łyżkę masła  Całość dokładnie wymieszaj.

Śniadaniowe ciasto drożdżowe z masą pierniczkową

Śniadaniowe ciasto drożdżowe
 z masą pierniczkową 


Składniki : ( blacha 24 cm x 24 cm )
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant,
  • 120ml ciepłego mleka,
  • 100g stopionego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  •  1 opakowanie ``serca piernikowe`` Kopernik,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • rum lub inny alkohol ( ewentualnie ).
Przygotowanie :

Do miski wlej mleko. Wsyp drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.  Do zaczynu wlej masło. Wsyp resztę cukru i mąkę. Mikserem zmiksuj całość. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj całość ściereczką. 

Do miski blendera przełóż pierniczki. Dodaj powidła. Zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj niewielką ilość rumu lub dowolnego alkoholu.

Rozsmaruj masę za pomocą łyżeczki na cieście. 
 
 Składniki kruszonka :


  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.
   Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


Ciasto posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 35 minut.



środa, 30 sierpnia 2017

Knedle z piernikowymi śliwkami oraz z chrupiącą posypką piernikową

Knedle z piernikowymi śliwkami 
oraz z chrupiącą posypką piernikową



Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj dłonią ciasto. 


Składniki nadzienie :
  • 800g śliwek,
  • 4 pierniki Katarzynki Kopernik,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki wody.
 
Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka wlej miód, wodę i wrzuć pokrojone śliwki. Dodaj pokrojone pierniczki. Duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i
przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Ostudź.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 

Składniki posypka :
  • 60g masła,
  •  150g bułki tartej,
  • 3-4 pierniczki Katarzynki Kopernik,
  • 3 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie posypki :

 Na patelni rozpuść masło. Wsyp  bułkę tartą i chwilę podsmaż. Pierniczki zetrzyj na tarce i przesyp do bułki. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Knedle obtocz w piernikowej posypce. 



czwartek, 24 sierpnia 2017

Sałatka z grillowanym ananasem

Sałatka z grillowanym ananasem 


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • rukola,
  • 1/2 awokado,
  • 100g pomidorków koktajlowych,
  • 100g ryżu jaśminowego,
  • 4 plastry świeżego ananasa, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz, 
  • słodka papryka,
  • olej.
 Przygotowanie :

Mięso oczyść. Posyp solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor.

Patelnię grillową  posmaruj niewielką ilością oleju. Grilluj plastry ananasa z dwóch stron.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miski przełóż rukolę. Dodaj pokrojone pomidorki oraz awokado.  Wsyp ryż oraz pokrojone kawałki ananasa. Wlej niewielką ilość oleju ( lub oliwy ) oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawaj z filetem. 

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ciasto z galaretką i jabłkami

Ciasto z galaretką i jabłkami 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
 
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 
  Składniki masa jabłkowa :
  • 800g jabłek,
  • 2 galaretki ( u mnie malinowe ). 
Przygotowanie masy jabłkowej :
 
 Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.  Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu parę minut. Wlej galaretkę i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.Włóż do lodówki na 2 godziny.


Składniki masa śmietankowa :
  •  500ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Masę śmietankową przełóż na galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
 
Pozostałe składniki :
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego.
 Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki wylej czekoladę rysując zygzaki na cieście. 
 
 

środa, 2 sierpnia 2017

Sałatka z kaszy gryczanej

Sałatka z kaszy gryczanej z jajkiem 


Składniki :  
  • 100g kaszy gryczanej białej,
  • 1/2 małego brokuła,
  • 1/2 szklanki groszku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • jajko ugotowane na twardo.
Przygotowanie :

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty. Odcedź i przepłucz wrzątkiem. Groszek wrzuć do gotującej się wody i gotuj parę minut. Kaszę przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę. Wrzuć groszek i brokuła. Wlej oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Sałatkę podawaj z jajkiem.
   
 

Print