Chrupiący kurczak pierniczkowy
na risotto z kurkami, szpinakiem i marchewką
Składniki :
- 5 udźców z kurczaka,
- 4-5 pierników Katarzynki Kopernik,
- 3-4 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Mięso dokładnie oczyść. Do miski lej olej i zetrzyj pierniczki na tarce o małych oczkach. Wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut.
Składniki risotto :
- 300g świeżych kurek,
- 1 cebula,
- 300g ryżu do risotto np. Arborio,
- 2 marchewki,
- 200g świeżego szpinaku,
- 200ml wytrawnego białego wina,
- 400ml bulionu drobiowego,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku.
Kurki dokładnie oczyść.
Na patelni rozgrzej olej oraz 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wsyp kurki oraz pokrojoną w plastry marchew i smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj całość. Wlej wino i mieszaj aż odparuje. Wlewaj po 100 - 150 ml bulionu i mieszaj aż ryż go wchłonie, następnie dolewaj kolejną porcję. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj łyżkę masła Całość dokładnie wymieszaj.