czwartek, 31 października 2013

Zielony krem z groszku i natki pietruszki

Zielony krem z groszku i natki pietruszki 


Składniki: 
  • 3 szklanki zielonego groszku (mrożony),
  • marchewka,
  •  pietruszka,
  •  cebula, 
  • bulion drobiowy, 
  • sól,
  •  pieprz,
  •  oliwa,
  • parmezan ( do posypania),
  • natka pietruszki.

Przygotowanie :
W garnku rozgrzej oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Chwile mieszając, zeszklij. Następnie wlej bulion. Wrzucić włoszczyznę i groszek. Dodaj łyżkę masła i gotuj ok 15 min. Całość zmiksuj blenderem wraz z zieloną pietruszką. Dopraw do smaku. Przed podaniem posyp zupę parmezanem.

środa, 30 października 2013

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

Okropne paluchy na halloween !
Ale za to pyszne i maślane !

Składniki :
  •  300g masła, 
  • 250g cukru pudru,
  •  600g mąki, 
  • 3 żółtka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • migdały.

Przygotowanie : 
Miękkie masło, cukier i żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj. Uformuj podłużne paluchy. Ułóż na blaszce w odstępie. Na każdy koniec palucha połóż migdał i nożem natnij kreski. Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

wtorek, 29 października 2013

Kotlety jajeczne z twarogiem

Kotlety jajeczne z twarogiem


Składniki :
  •  10 jajek
  • 100g twarogu
  • cebulka zielona
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia ( użyłam klarowane masło )
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
Przygotowanie:

  Ugotuj na twardo 8 jajek. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj  surowe jajka, twaróg , pokrojoną zieloną cebulkę, musztardę oraz namoczoną bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
 
 

poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z pieczoną dynią i orzechami

Makaron z pieczoną dynią i orzechami

Sezon na dynię trwa w pełni.
Przygotowanie makaronu jest bardzo proste i danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy obiad. 

Składniki : 
  • 1/2 małej dyni
  • pietruszka zielona natka
  • 100g orzechów ziemnych
  • sól 
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 opakowanie makaronu  muszle
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż.  Do miski wlej olej oraz wsyp przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dynię pokrój na większą kostkę i wrzuć do miski. Wymieszaj składniki tak aby zioła obtoczyły całe kawałki dyni. Wysyp dynię na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Na patelnię wlej śmietankę. Wsyp posiekaną pietruszkę natkę i wymieszaj składniki. Wlej 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu.  Gotuj parę minut. Makaron przełóż do sosu z pietruszką. Dodaj upieczoną dynię i wcześniej przygotowane orzechy. Delikatnie wymieszaj składniki.



Jogurt z musem brzoskwiniowym

Śniadaniowe wyzwanie z ciastkami belVita

Jogurt z musem brzoskwiniowym


Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną propozycję pysznego, zbilansowanego śniadania z ciastkami belVita. Pamiętając o tym, że zbilansowane śniadanie to porcja owoców, jogurt, produkt zbożowy i ciepły napój, połączyłam pełnoziarniste ciastka belVita z jogurtem naturalnym i brzoskwiniami, a podałam towarzystwie herbaty, choć może być też kawa.


Składniki ( 2 porcje):
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 brzoskwinie
  • 8 ciastek belVita Orzech+Czekolada
Przygotowanie :

Brzoskwinie obierz ze skórki i zmiksuj. Przełóż do miseczki z jogurtem naturalnym i bardzo delikatnie połącz składniki. Przełóż do szklanek. Górę jogurtu posyp ciastkami belVita. Podawaj na śniadanie z ciastkami belVita.

Tort "ugryzienie wampira"

Tort "ugryzienie wampira"


 Składniki biszkopt :
  •  6 jajek, 
  • 1 szklanka cukru,
  •  1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Składniki nadzienie :
  • 500ml śmietanki 30%,
  • wiśnie z kompotu,
  • 100ml kompotu z wiśni,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej.  
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 170 stopni. 

 Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej do śmietany i dokładnie zmiksuj.

Biszkopt przekrój na 3 części. Każdą cześć posmaruj bitą  śmietaną i ułóż wiśnie. Przykryj ostatnią częścią ciasta i wysmaruj cały torcik pozostałą śmietaną.  Włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Kompot wlej do rondelka. Zagotuj i wsyp mąkę ziemniaczaną. Energicznie wymieszaj składniki. Za pomocą słomki zrób dwa nakłucia obok siebie w torcie. Łyżeczką delikatnie wlej gęsty kisiel.


niedziela, 27 października 2013

Makaron z pomidorowym tuńczykiem

Makaron z pomidorowym tuńczykiem

Lekki i pyszny posiłek.
Świetny na obiad jak również na szybką kolacje.

Składniki :
  • 300g makaronu pełnoziarnistego rurki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 puszki tuńczyk w oleju ( duże kawałki)
  • cebulka zielona
  • starty parmezan
  • olej
 Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć cebulkę i chwilę podsmaż. Wsyp płatki chilli i wymieszaj składniki. Wlej pomidory i duś parę minut. Odsączonego tuńczyk z oleju dodaj do pomidorów i delikatnie wymieszaj składniki. Posyp pokrojoną zieloną cebulką i wrzuć makaron. Przed podaniem posyp startym parmezanem.



sobota, 26 października 2013

Maślano-ziołowy kurczak

Maślano-ziołowy kurczak

Bardzo maślany kurczak o aromacie ziół.
Jest bardzo soczysty i idealny na obiad.

Składniki :
  • 1 świeży kurczak
  • 100g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • majeranek
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • tymianek
  • pietruszka natka.
Przygotowanie :

Kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie oderwij skórę od fileta tak aby jej nie naruszyć. Masło wrzuć do miseczki i wsyp wszystkie zioła. Dokładnie połącz składniki. Masłem ziołowym natrzyj kurczaka pod skórą jak i na skórze. Odstaw najlepiej na całą noc w lodówce. Piecz kurczaka przykrytego folią  przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. następnie ściągnij folię i piecz kolejne 30 minut co jakiś czas polewając kurczaka masłem z brytfanki.


piątek, 25 października 2013

Delikatne biszkopciki

Delikatne biszkopciki

Bardzo delikatne biszkopciki. Idealne dla dzieci.
Bez proszku do pieczenia.

Składniki :
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
Przygotowanie :

Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na szytwną pianę. Powoli i partiami dodaj cukier puder nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka i połącz składniki. Przesianą mąkę wsyp do masy i delitaknie połącz używając drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na końcu. Wyciśnij podłużne kształy ciasta lub okrągłe. Delikatnie posyp cukrem puderm i odstaw na 10 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 12 minut w temperaturze 180 stopni. 





czwartek, 24 października 2013

Jesienna sesja z ciastkami belVita

Jesienna sesja z ciastkami belVita



Lato już za nami, jesień w pełni. Nie ma w tym nic złego, taka kolej rzeczy. Tym bardziej, że ta prawdziwa złota polska jesień zachwyca kolorami, potrafi zaskoczyć temperaturą, jednym słowem - jest piękna. W ubiegły weekend  korzystając z dobrej pogody wybrałam się ranona spacer z moimi ulubionymi ciastkami belVita.  Do najbliższego parku mam spory kawałek, więc przygotowałam sobie dające energię, pyszne i zbilansowane śniadanie, które spałaszowałam w połowie drogi.  Przygotowując taki posiłek na wynos, pamiętałam, że zbilansowane śniadanie to porcja owoców, jogurt oraz produkt zbożowy, czyli w moim przypadku pełnoziarniste ciastka belVita. Do  takiego śniadania należy dodać ciepły napój,  np. kawę czy herbatę. Tak skomponowany posiłek zapewnia 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię, by móc cieszyć się porankiem i dobrze zacząć każdy dzień.

Drzewa zrzucają liście, robi się trochę chłodniej, więc warto uzbroić się w dawkę odpowiedniej energii już od samego rana. 




 

Szybki makaron z brokułami i salami

Szybki makaron z brokułami i salami

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nowość na rynku od firmy Elovena - Makarony. Makaron wytwarzany w 100% z twardej pszenicy Amber Durum , charakteryzują się naturalnym smakiem i wyjątkowo złotym kolorem. Do tego nie sklejają się ani trochę po gotowaniu i są wyjątkowo sprężyste. Są po prostu naprawdę dobre i piszę to z zupełnie czystym sumieniem - sprawdź sam a nie pożałujesz!

Składniki :
  • 1 opakowanie makaronu świderek Elovena
  • 100g salami pokrojonego w paseczki
  • 4 - 5 szt pomidorów suszonych w oliwie
  • olej ( ja użyłam oleju z pomidorów)
  • 1 mały świeży brokuł
  • 100ml śmietany 30%
  • 100g ziaren słonecznika ( łuskany)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone salami oraz suszone pomidory. Podsmaż chwilę. Przygotuj 2 rondelki z wodą. W jednym ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W drugim ugotuj brokuł. Do salami i pomidorów wlej śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wrzuć ugotowany makaron oraz brokuł. Delikatnie wymieszaj składniki.  Każdą porcję posyp ziarnami słonecznika.


 

wtorek, 22 października 2013

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe


Składniki :
  • 230g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 180g masła
  • 180ml mleka
  • esencja waniliowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki polewa :
  •  150g miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 5 łyżek mleka ( temperatura pokojowa)
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp cukier i wlej esencję waniliową. Rozpuść masło w rondelku. Wlej mleko i wbij jajka. Dokładnie połącz składniki i wlej do mąki. Zmiksuj wszystkie składniki.  Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia. 

Masło i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Wsyp kakao i wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę. 

Przekrój ciasto na pół i posmaruj 1/3 częścią polewy.  Przykryj drugą warstwą ciasta i wysmaruj górę. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Jeśli polewa jest zbyt gęsta wlej trochę mleka.

Tortownica : średnica 22-23 cm.


poniedziałek, 21 października 2013

Marynowana brukselka

Marynowana brukselka

Idealna dla miłośników brukselki. 
Marynowana jest  świetnym dodatkiem do mięs.

Składniki :
  • 1 kg brukselki
  • 3 szklanki wody ( do marynaty)
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie :

Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp przyprawy. Zagotuj i najlepiej odstaw na całą noc. Brukselkę obierz. Odetnij końcówki.Włóż na 2 minuty do gorącej wody, wyjmij łyżką cedzakową i szybko przelej zimną wodą. Brukselki włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Napełnione zalewą słoiki zamknij i pasteryzuj 25 minut. Gorące słoje wyjmij i ostudź.  

sobota, 19 października 2013

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami


Ekspresowe ciasto z jabłkami.
Możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Składniki :
  • 4 jajka,
  •  1 szklanka cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  •  3/4 szklanki oleju, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  3 szklanki mąki,
  •  1 łyżka kakao, 
  • 3 jabłka
Przygotowanie : 

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę.  Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż pokrojone jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka : 30cm x 24 cm


piątek, 18 października 2013

Roladki z kurczaka z serem i szynką

Roladki z kurczaka z serem i szynką


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 plasterki szynki
  • 3 plasterki sera zółtego
  • 1 jajko
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
Przygotowanie :
 
Mięso delikatnie rozbij. Czosnek przeciśnij przez praskę.  Mięso natrzyj pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Na każdym płacie mięso połóż szynkę i ser. Zwiń w roladkę. Mięso na początku obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.



Śniadaniowe parfait ze śliwkami

 Śniadaniowe parfait ze śliwkami

 Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kolejny pomysł na zbilansowane śniadanie z ciastkami belVita Orzech + Czekolada. Wiemy już, że zbilansowane śniadanie to zbożowe ciastka belVita, ulubiony owoc o raz produkt mleczny w towarzystwie ciepłego napoju, np. kawy czy herbaty. Tak skomponowany posiłek zapewnia 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię, by móc cieszyć się porankiem i dobrze zacząć każdy dzień.

 Ciastka belVita zjedzone jako element zbilansowanego śniadania, uwalniają węglowodany stopniowo przez 4 godziny, dając energię na cały poranek. Ponadto zawierają witaminy takie jak B6, B1 , B3 oraz błonnik. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.

 Składniki ( na 2 porcje):
  •  8 ciastek belVita Orzechy + Czekolada 
  •  2 łyżeczki cukru pudru 
  • 2 łyżki wody 
  • 10 szt. śliwek 
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  •  2 łyżeczki cynamonu ( do jogurtu) 
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  1 łyżeczka cynamonu ( do śliwek)

 Przygotowanie : 

 Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier puder i śliwki. Dodaj cynamon i anyż. Zagotuj na wolnym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 4-5 minuty, aż zgęstnieje syrop. Do jogurtu wsyp cynamon i wymieszaj. Do szklanek wlej śliwki z syropem, dodaj połowę jogurtu, następnie wlej resztę syropu i pozostały jogurt. Całość posyp pokruszonymi ciastkami belVita.




czwartek, 17 października 2013

Ruszyła KUBUSIOWA AKADEMIA GOTOWANIA - KONKURS !

Ruszyła KUBUSIOWA AKADEMIA GOTOWANIA 
 KONKURS !

Jesień i zima to pory roku, gdy organizm naszego dziecka jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności. Często skutkuje to brakiem witalności, gorszym samopoczuciem, a nierzadko również infekcjami. Na szczęście można sobie z tym poradzić. Podstawą budowy odporności zarówno u dzieci, jak i dorosłych jest odpowiednia dieta!

Drogie mamy, zapraszamy Was do udziału w Kubusiowej Akademii Gotowania, gdzie czekają na Was porady dietetyka dotyczące zasad prawidłowego żywienia oraz naturalnego wzmacniania organizmu. Kubuś przygotował również mnóstwo przepisów na potrawy wspomagające odporność.

Dzięki zadaniom wykonywanym wraz z dziećmi, przekonacie się, jak wspaniałym pomocnikiem w kuchni może być Wasza pociecha. Zadbajcie już dziś o zdrowe nawyki żywieniowe Waszych milusińskich. Bawcie się, gotujcie i dbajcie o zdrowie. Pora na kulinarną przygodę i Wielki Konkurs Gotuj z Kubusiem!
Do wygrania fantastyczne nagrody. Wśród nich 8 minikuchni Tefal, książki  dla mamy i dziecka, komplety naczyń żaroodpornych, a także mnóstwo nagród dodatkowych, m.in. akcesoria kuchenne dla maluchów: śliczny fartuszek z czapką małego kucharza.






Więcej szczegółów na temat Kubusiowej Akademii Gotowania i Wielkiego Konkursu Gotuj z Kubusiem możecie znaleźć, czytając we wrześniu, październiku i listopadzie magazyn dla dzieci „Kubuś i Przyjaciele” oraz magazyn dla rodziców „Mam Dziecko”. W programie przewidziane są: potrawy poprawiające odporność; moc witamin oraz przysmaki na rozgrzewkę.

ZAPRASZAM DO WZIĘCIA UDZIAŁU W KONKURSIE ! 

Więcej informacji znajdziesz na stronie KUBUSIOWA AKADEMIA GOTOWANIA

środa, 16 października 2013

Gulasz wieprzowy z dynią

Gulasz wieprzowy z dynią


Składniki :
  • 400-500g karczku wieprzowego, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka,
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 średniej dyni, 
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :

Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, seler, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną dynię i duś jeszcze z 10 minut.  Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.




wtorek, 15 października 2013

Ciasteczkowe kanapki z owocami

Wyzwanie z ciastkami belVita
Przepis na zbilansowane śniadanie 
z ciastkami belVita orzechy + czekolada
Ciasteczkowe kanapki z owocami

Idea zbilansowanego śniadania zainspirowała mnie do przygotowania własnego przepisu  na zbilansowane śniadanie z ciastkami belVita Orzech + Czekolada. Wiemy już, że zbilansowane śniadanie to zbożowe ciastka belVita, ulubiony owoc oraz produkt mleczny w towarzystwie ciepłego napoju np. kawy czy herbaty. Tak skomponowany posiłek zapewnia 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię, by móc cieszyć się porankiem i dobrze zacząć każdy dzień.

Ciastka belVita zjedzone jako element zbilansowanego śniadania, uwalniają węglowodany stopniowo przez 4 godziny, dając energię na cały poranek. Ponadto zawierają witaminy takie jak B6, B1 , B3 oraz błonnik. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.

Składniki  (na 2 osoby) :
  • 8  ciastek belVita Orzechy + Czekolada
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 szt. kiwi
  • 1 szt. nektarynki
  • winogrona czerwone
  • 1 banan

Przygotowanie :

Kiwi i banana obierz ze skórki. Wszystkie owoce pokrój na mniejsze części. Każde ciastko belVita Orzechy+ Czekolada posmaruj serkiem. Na górze ułóż swoje ulubione owoce.



Print