piątek, 31 maja 2013

Dwukolorowe ciasto z brzoskwinią

Dwukolorowe ciasto z brzoskwinią 

Ekspresowe ciasto z brzoskwinią.
Możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Składniki :
  • 4 jajka,
  •  1 szklanka cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  •  3/4 szklanki oleju, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  3 szklanki mąki,
  •  1 łyżka kakao, 
  • 4-6 szt brzoskwiń z puszki.
Przygotowanie : 

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę.  Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż pokrojone brzoskwinie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 

środa, 29 maja 2013

Wiosenna minestrone

Wiosenna minestrone

Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa.
Ze wszystkimi młodymi warzywami które pojawiły się na targu.
Zapach unosił się w całym domu.

Składniki :
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100g świeżej fasolki szparagowej
  • 1/2 puszki fasoli białej
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaczki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cukinia
  • garść świeżego tymianku
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • bulion
  • 100g makaronu
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie :

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa - przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę, marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę i cukinię. Podsmaż chwilę. Wlej bulion, pomidory. Wrzuć fasolkę szparagową i białą oraz przyprawy. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw przyprawą maggi oraz solą i pieprzem. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Minestrone podawaj gorącą z makaronem.


Koktajl ze szpinakiem i pomarańczami

Koktajl ze szpinakiem i pomarańczami 

Pyszna porcja witamin !

Składniki : 
  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie :

Banana i pomarańcze obierze ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera. Wlej wodę oraz wsyp szpinak. Wszystko dokładnie zmiksuj. 

Pikantna dorada z grilla

Pikantna dorada z grilla 

Przepyszna ryba pachnąca ziołami.
Lekka i niezwykle aromatyczna. 

Składniki :
  • 2 świeże dorady
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie :

Do kubka wlej oliwę i sok z cytryny. Wrzuć posiekaną pietruszkę i oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli. Przypraw solą i pieprzem. Rybę opłukaj i oczyść natnij.  Natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Smaż na grillu z dwóch stron.


wtorek, 28 maja 2013

Delikatna zupa z kalafiorem

Delikatna zupa z kalafiorem 

Bardzo wiosenna zupa.
Lekka i pachnąca kalafiorem.

Składniki :
  • 1 szt średniego kalafiora
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • 1/2 szt selera
  • 1/2 szt pora
  • bulion
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 szt ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowanie :

W garnku rozpuść masło. Wrzuć pokrojonego pora i chwilę podsmaż. Wlej bulion i wsyp pokrojone warzywa. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut. Dopraw do smaku i wlej śmietanę. Podawaj zupkę gorącą.



Tęczowe desery

Tęczowe desery

Już niedługo dzień naszych pociech.
Tęczowe galaretki są idealne na tą okazję. 

Składniki :
  • galaretki o różnych smakach po 2 szt z każdego koloru (u mnie 2xfioletowa, 2x niebieska, 2xzielona, 2xżółta, 1xczerwona)
  • 500g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie :

Pierwszą galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej do szklaneczek. Wstaw do lodówki i pozostaw do ostygnięcia. Następną galaretkę tego samego koloru rozpuść w 1 szklance gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.  Przelej do miski dodaj 2-3 łyżki serka i dokładnie połącz składniki. Przelej do szklaneczek na stężoną galaretkę. W kolejnych warstwach postępuj tak samo jak w pierwszych. Ważne żeby każda warstwa była stężona aby masy się nie wymieszały. 




poniedziałek, 27 maja 2013

Kurczak w cieście piwnym

Kurczak w cieście piwnym 

Chrupiący filet w smakowitej panierce.
Przepyszne !

Składniki : 
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 Przygotowanie :
 
Do miski wlej piwo, wbij jajka i wsyp mąkę. Dokładnie zmiksuj składniki. Filet opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Filety obtaczaj w cieście i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 

niedziela, 26 maja 2013

Pyszne ciasteczka z marmoladą

Pyszne ciasteczka z marmoladą 

Bardzo delikatne ciasteczka. 
Dzięki budyniowi są bardzo aksamitne.
Składniki :
  • 160g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego ( 40g)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiona marmolada
Przygotowanie :

W misce wymieszaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem puderm. Dodaj mleko i zmiksuj dokładnie. Partiami dodaj suche składniki wcześniej wszystkie wymieszane. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Stolnicę delikatnie posyp mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij z foremek dowolne kształty i na środku posmaruj marmoladą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-13 minut w temperaturze 180 stopni. 

sobota, 25 maja 2013

Rolada z kryształkami

Rolada z kryształkami

Świetna i przepyszna rolada na weekend.
Banalna do przygotowania.
Składniki :
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu :

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Przelej do foremek, odstaw do ostygnięcia i włóż do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka.  Delikatnie wsyp mąkę i połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Rozwiń roladę, posmaruj bitą śmietaną i posyp pokrojonymi na kawałeczki galaretkami. Zwiń roladę. Udekoruj resztą galaretek i bitą śmietaną  Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

piątek, 24 maja 2013

Tymiankowe klopsiki z piekarnika

Tymiankowe klopsiki z piekarnika

Pachnące tymiankiem drobiowe klopsiki.
Przepyszne na obiad. 
Możesz przygotować do nich dowolny sos - pomidorowy lub pieczarkowy.


Składniki : (około 10szt)

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżego tymianku
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 1/2 papryczki chilli
  • oliwa
Przygotowanie :

Mięso opłukaj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel wraz z bułką. Do mięsa dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekany tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dłonie posmaruj oliwą i uformuj niewielkie klopsiki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną  papierem do pieczenia. Przykryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.  

czwartek, 23 maja 2013

Tajskie burgery z grilla

Tajskie burgery z grilla 

Pyszne burgery pachnące imbirem i limonką.
Idealne z grilla.
 
Składniki burger:
  • 500g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  •   sól
  • pieprz
  • cebulka zielona pęczek
  • 1 mała papryczka chilli
  • skórka z 1 limonki
  • 1/2  łyżeczki sosu chilli
 
 Pozostałe składniki : 
  • bułki hamburgerowe
  • sałata lodowa
  • kiełki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli    

 Przygotowanie burgerów :
 
Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z limonki, imbir, pokrojoną cebulkę i chilli, sól i pieprz.  Połącz składniki. Uformuj niewielkie kotlety. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Burgery usmaż na grillu używając tacki aluminiowej lub na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
 
Przygotowanie :
 
Bułkę podsmaż na grilluj. Ułóż porwaną sałatę lodową oraz burgera. Przygotuj sos - wymieszaj majonez z sosem chilli i posmaruj min mięso. Na górze ułóż kiełki. Całość przykryj górą bułki. 
 

środa, 22 maja 2013

Grillowany filet w marynacie jogurtowej

Grillowany filet w marynacie jogurtowej 

Bardzo aromatyczny filet. 
Świetny z grilla ze świeżym pieczywem. 

Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  •  200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Przygotowanie :
 
Mięso opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Do kubka wlej jogurt, sok z cytryny, wsyp przyprawy oraz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Zanurz mięso w marynacie i zostaw na 3-4 godziny w lodówce. Mięso usmaż na grillu. (Możesz użyć patelni grillowej z niewielka ilością oleju).

wtorek, 21 maja 2013

Kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami


Kotlety jajeczne 
z suszonymi pomidorami

Przepyszne i bardzo delikatne kotleciki jajeczne.
Świetne na obiad !

Składniki :
  •  6 jajek
  • garść żółtego startego sera
  • 1 cebula
  • 5-6 pomidorów suszonych w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło)

Przygotowanie:

 Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz pomidory. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj pokrojoną surowe jajko, żółty ser i podsmażona cebulę wraz z pomidorami. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. 

poniedziałek, 20 maja 2013

Puszysty omlet z "kwiatkiem"

Puszysty omlet z "kwiatkiem" 

Proste śniadanie dzięki którym możesz wywołać uśmiech na twarzy ukochanej osobie. 

Składniki :
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • masło do smażenia
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
Przygotowanie :

Przygotuj dwie miseczki. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Wlej żółtka oraz wsyp mąkę i paprykę . Delikatnie wymieszaj. Formę natłuść masłem i wlej ciasto. Pomidorki przekrój na pół i ułóż na kształt kwiatka. Z natki pietruszki ułóż listki. Omlet włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.  

niedziela, 19 maja 2013

Ciasto dwukolorowe z truskawkami


Ciasto dwukolorowe z truskawkami

Puszyste i bardzo proste do zrobienia.
Polecam jako weekendowe ciasto.
Składniki :
  •  
  • 4 jajka,
  •  1 szklanka cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  •  3/4 szklanki oleju, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  3 szklanki mąki,
  •  1 łyżka kakao, 
  • truskawki.
Przygotowanie : 

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę.  Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż truskawki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 

sobota, 18 maja 2013

Makaron po bolońsku z groszkiem

Makaron po bolońsku z groszkiem

Proste a zarazem szybkie danie na obiad.
Groszek świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. 

Składniki :
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 200g makaronu 
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 szklanki bulionu
Przygotowanie :

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Około 5 minut przed końcem gotowania wrzuć groszek. Odcedź. Mięso mielone podaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory. Dopraw do smaku tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Duś parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, dodaj mozzarellę oraz podsmażone mięso. Połącz składniki. Do sosu pomidorowego z mięsem wsyp makaron z groszkiem i wymieszaj składniki. Podawaj gorące. 

piątek, 17 maja 2013

Ciasto rabarbarowe z różową pianką

Ciasto rabarbarowe z różową pianką 

Sezon na rabarbar trwa w pełni.
Polecam spróbować genialnego ciasta z słodką pianką.

Składniki ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 220g masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  •  5 żółtek ( ja dodałam z jajek L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki beza :
  • 6 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
Składniki nadzienie :
  • 800g - 1 kg świeżego rabarbaru
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 1/4 szkalnki wody
Przygotowanie nadzienia :

Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając. 

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut. 

Przygotowanie beza :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 częsci. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Mus z rabarbara wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.





środa, 15 maja 2013

Roladki ze schabu

Roladki ze schabu 

Świetnie pasują do kluseczek śląskich lub ryżu.
Znakomite na obiad !

Składniki :
  • 4 plastry schabu bez kości
  • pieprz,
  • sól, 
  • czerwona słodka papryka,
  • 4-5 plasterków boczku surowego wędzonego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3-4 szt ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • musztarda
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie :

Paprykę i ogórki pokrój w słupki. Mięso opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbij mięso. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Z jednej strony mięso posmaruj musztardą i połóż plasterek boczku. Ułóż paprykę, cebulę i ogórki. Zwiń roladki i zepnij za pomocą wykałaczki. Mięso smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Roladki przełóż do naczynia i zalej bulionem. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni. Dodaj na koniec smietanę i dopraw do smaku.

wtorek, 14 maja 2013

Murzynek z serem i truskawkami

Murzynek z serem i truskawkami

Wyjątkowe połączenie -
ciasta kakaowego, sera i truskawek.
Tradycyjny murzynek w nowym wydaniu !

Składniki (balszka 30cm x 24 cm) : 
  • 250g masła, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki wody,
  •  3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masa serowa :
  • 500g twarogu na sernik
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 150g truskawek




Przygotowanie ciasto : 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę , dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać.
Przygotowanie masy serowej :
Ser, budyń, jajko i mąkę ziemniaczaną wrzuć do miski i dokładnie zmiksuj. 
 Ciasto kakaowe przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę delikatnie wlej masę serową. Truskawki potnij na ćwiartki i delikatnie wciśnij w ciasto. 
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60minut. Ciasto polej odstawiona polewą. 

poniedziałek, 13 maja 2013

Pulpeciki zapiekane z mozzarellą

Pulpeciki zapiekane z mozzarellą 

Prosta i pyszna propozycja na obiad.
Możesz ją podać z ryżem lub makaronem. 
Składniki :
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego,
  •  cebula,
  • czerstwa mała bułka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • jajko,
  •  sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • łyżki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazyli


Składniki sos :
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka bazyli
  • sól
  • piepr
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka bulionu

Składniki dodatkowe :
  • 2 kulki mozzarelli
Przygotowanie mięsa: 

Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki. Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.


Przygotowanie sosu :

Na rozgrzaną patelnię  z niewielką ilością oliwy wrzuć pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wlej pomidory i bulion. Duś wszytsko parę minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Usmażone pulpeciki ułóż na sosie. Na każdym połóż plasterek mozzarelli. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

niedziela, 12 maja 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą 

 Nie ma weekendu bez pysznego ciasta.
Sernik smakuje bardzo wiosennie.
Jest bardzo delikatny i przepyszny. 

Składniki ciasto :
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 100g masła (zimnego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
 Składniki masa serowa :
  • 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 500g twarogu na sernik
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
 Składniki beza :
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Przygotowanie ciasto :
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę.  Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko,  szybko zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i oblep spód  blaszki. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie masy serowej :
Białka ubij na sztywną piankę. Do miski wrzuć twaróg, żółtka, śmietanę oraz wsyp budyń  i cukier. Zmiksuj dokładnie. Delikatnie masę połącz z białkami. 
 
Masę serową wylej na spód ciasta. Na górze ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.      

Przygotowanie bezy :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

10 minut przed końcem pieczenia sernika nałóż bezę.  

Print