niedziela, 28 czerwca 2015

Szybki makaron z kurczakiem i cukinią

Szybki makaron z kurczakiem i cukinią


Składniki :
  • makaron  rurka,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • olej.

Przygotowanie :
 
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Oprósz solą, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Mięso ściągnij z patelni i wrzuć na tą samą patelnię pokrojone warzywa - marchew, paprykę, cukinię i cebulę.  Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory. Duś całość parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka. Makaron połącz z sosem.

czwartek, 25 czerwca 2015

Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy


Składniki :
  • 1 kg arbuza,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-3 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie :

Arbuza pokrój na mniejsze kawałki. Odetnij różowy miąższ od zielonej skóry. Wydłub pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wlej sok  cytryny i miód. Blenderem zmiksuj całość. Przelej całość do foremki i przykryj folią. Włóż do zamrażarki na 12 godzin.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Barszczyk czerwony na wędzonce

Barszczyk czerwony na wędzonce


Składniki :
  • 1 kg buraków,
  • włoszczyzna,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200g wędzonego boczku,
  • jogurt naturalny,
  • koperek.
 Przygotowanie :

W garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojony boczek oraz cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pokrojone warzywa-buraki, pietruszka i marchew. Wymieszaj i smaż parę minut. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 25minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej do miseczek i połóż łyżkę jogurtu naturalnego. Posyp koprem.

niedziela, 21 czerwca 2015

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką


Składniki :
  • 4-5 szt ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 duże jajko,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Ziemniaki i marchew obierz  zetrzyj  na tarce o grubych oczkach. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż 1-2 łyżki na porcje placków i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
 
 

piątek, 19 czerwca 2015

Naleśniki z serkiem i truskawkami

Naleśniki z serkiem i truskawkami


Składniki naleśniki: 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mleka,
  •  1 szklanka wody gazowanej, 
  • 1,5 szklanki mąki,
  •  olej do smażenia.
 Przygotowanie naleśników :
 
Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze naleśniki. 
 
Składniki serek :
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 150 g serka mascarpone,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • świeże truskawki.
 Przygotowanie serka  :
 
Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej sok z cytryny i dodaj serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.  

Każdy naleśnik posmaruj serkiem. Posyp truskawkami i zwiń w roladkę.
 

środa, 17 czerwca 2015

Okrągły chleb pszenny

Okrągły chleb pszenny


Składniki : ( 1 bochenek )

  • 450g mąki pszennej chlebowej, ( typ 750 ) 
  • 200g mąki pszennej chlebowej, ( typ 1850 )
  • 500ml ciepłej wody,
  • 10g suchych drożdży instant,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie :

Do dużej miski wysp mąki. Dodaj drożdże, sól i cukier. Wlej wodę. Połącz składniki za pomocą łyżki drewnianej. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 12 godzin. Na stolnicę wysyp mąkę do oprószenia i wyłóż ciasto. Wyrób dokładnie ciasto starając się złożyć kilka razy do środka. Uformuj bochenek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Włóż do środka naczynie żaroodporne z pokrywką. Nagrzej naczynie. Następnie ostrożnie wyciągnij naczynie i przełóż delikatnie ciasto. Przykryj pokrywą i włóż do piekarnika na 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 220 stopni i ściągnij pokrywkę. Piecz kolejne 30 minut. 


niedziela, 14 czerwca 2015

Pieczone jabłko z konfiturą i czapeczką z migdałowej owsianki

Pieczone jabłko z konfiturą
 i czapeczką z migdałowej owsianki


Składniki : 2 porcje
  • 2 duże jabłka,
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 50g migdałów.

Przygotowanie :
Migdały posiekaj. Do garnka wlej mleko. Wsyp płatki owsiane i gotuj 2-3 minuty.Wsyp migdały i wymieszaj całość.  Z jabłek odkrój górę. Wydrąż środek. Do każdego jabłka włóż konfiturę malinową. Na górze ułóż płatki owsiane. Jabłka zapiekaj prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto pianka z delicjami i galaretką

Ciasto pianka z delicjami i galaretką


Składniki biszkopt : Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.



Składniki pianka różowa :


  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  •  500 ml śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki różowej :

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietankę wlej do miski. Dodaj cukier puder i delikatnie ubij. Wlej ostudzoną galaretkę i połącz składniki.   

Składniki dodatkowe :
  • ciastka typu delicje,
  • 2 galaretki malinowe.
 Przygotowanie ciasta :

Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia.

Ostudzony biszkopt przełóż do formy w której się piekł.   Wlej na niego wcześniej przygotowaną piankę. Na górze ułóż w niewielkim odstępie ciastka delicje. Włóż do lodówki na 1 godzinę. Wlej tężejąca galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny. 


niedziela, 7 czerwca 2015

Proste lody śmietankowe ( bez jajek, bez maszynki )

Proste lody śmietankowe 
( bez jajek, bez maszynki ) 


Składniki :
  • 500ml śmietanki 36 %,
  • 250ml mleka skondensowanego słodzonego, ( trzymaj opakowanie w lodówce)
  • ulubione dodatki np. wanilia, bakalie, owoce. ( użyłam orzechów laskowych)
Przygotowanie :

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Partiami dodaj mleko skondensowane. Na koniec dodaj ulubione dodatki. Masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki na 10-12 godzin.

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto kolorowa pianka

Ciasto kolorowa pianka


Składniki biszkopt : Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki pianka zielona :
  • 2 opakowania galaretki agrestowej,
  •  500 ml śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki zielonej:

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietankę wlej do miski. Dodaj cukier puder i delikatnie ubij. Wlej ostudzoną galaretkę i połącz składniki.   

Składniki pianka różowa : ( najlepiej przygotuj  30 minut po przygotowaniu pianki żółtej )

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  •  500 ml śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki różowej :

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietankę wlej do miski. Dodaj cukier puder i delikatnie ubij. Wlej ostudzoną galaretkę i połącz składniki.  


Składniki dodatkowe :
  • 2-3 szt ulubionej galaretki ( najlepiej w różnych kolorach )
  • 4-5 łyżek marmolady wieloowocowej,
  • 50g  mlecznej czekolady. ( roztopionej w kąpieli wodnej )
 Przygotowanie :

 Upieczony i ostudzony biszkopt posmaruj marmoladą. Wylej wcześniej przygotowaną żółtą piankę. Włóż do lodówki ciasto na 30-40 minut. Następnie wlej różową piankę. Ponownie włóż do lodówki na 1 godzinę.

Przygotuj 3 pojemniczki Do każdego wlej 1,5 szklanki gorącej wody. Wsyp do każdego pojemniczka galaretki i energicznie wymieszaj aż całość się rozpuści. Pozostaw do stężenia. 

Galaretki potnij na mniejsze kawałki i ułóż na różowej piance. Całość pole stopioną czekoladą. 


środa, 3 czerwca 2015

Mocno czekoladowa tarta z truskawkami bez pieczenia

Mocno czekoladowa tarta z truskawkami
 bez pieczenia


Składniki :
  • 300g kruchych ciasteczek kakaowych,
  • 100g rozpuszczonego masła, 
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 50g masła,
  • truskawki,
  • posiekane migdały.
Przygotowanie :

Ciasteczka przełóż do miski i zmiksuj. Wlej masło i dokładnie połącz składniki. Ciasteczka wyłóż do formy i wyrównaj. Włóż całość do lodówki. Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Delikatnie podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową wylej na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód tarty. Na górze ułóż truskawki i posyp migdałami. Tartę ponownie włóż do lodówki na 2 godziny.

 






poniedziałek, 1 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą 


Składniki :
  • 1 młoda biała kapusta,
  • 1 cebula,
  • kiełbasa - swojska i śląska,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.
 Przygotowanie :
Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Kiełbasę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś około 20 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Print