Mocno czekoladowa tarta z truskawkami
bez pieczenia
Składniki :
- 300g kruchych ciasteczek kakaowych,
- 100g rozpuszczonego masła,
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 50g masła,
- truskawki,
- posiekane migdały.
Ciasteczka przełóż do miski i zmiksuj. Wlej masło i dokładnie połącz składniki. Ciasteczka wyłóż do formy i wyrównaj. Włóż całość do lodówki. Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Delikatnie podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową wylej na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód tarty. Na górze ułóż truskawki i posyp migdałami. Tartę ponownie włóż do lodówki na 2 godziny.
Przepiękna i jaka smakowita!
OdpowiedzUsuńAle kusisz! :)
OdpowiedzUsuńCudowna, obłędna .... jejku kiedy ja wypróbuję te wszystkie przepisy?
OdpowiedzUsuńTruskawki o tak! w każdym wydaniu
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i chłodzi mi się w lodówce;) nie mogę się doczekać na efekt;D
OdpowiedzUsuńZachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo. Pozdrawiam
UsuńNie wiem co zrobilam nie tak, ale masa jest plynna, nawet po tak długim czasie w lodówce....Zrobiłam dokladnie tak jak było w przepisie. Ktoś coś doradzi, żeby na przyszłośc już nie popełnić tego samego błędu?
OdpowiedzUsuńMasa powinna robić się gęsta gdy tylko wrzucisz czekoladę i zaczniesz mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Może wlałaś za dużo śmietanki.
Usuńmuszę zrobić - koniecznie
OdpowiedzUsuń