sobota, 29 września 2012

Kolorowa kratka z kurczaka

Kolorowa kratka z kurczaka

Świetny obiad dla tych którzy lubią jeść kolorowo!
Soczysty kurczak poprzeplatany papryką.
Szybko, prosto i zdrowo !

Składniki : 2 filety z kurczaka pojedyncze, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej,sól, pieprz, papryka czerwona, oliwa.

Przygotowanie : Fileta oczyść i potnij na paseczki.Przypraw solą, pieprzem i papryką. Papryki umyj i każdą z nich potnij na paseczki. Wrzuć do gorącej wody i gotuj 3-4 minuty tak aby papryka zmiękła. Poprzeplataj na zmianę paprykę i kurczaka. Osusz całość ręcznikiem papierowym.  Smaż kolorową kratkę na patelni grillowej z minimalną ilością oliwy.








piątek, 28 września 2012

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki z musem jabłkowym

Sezon na jabłka rozpoczęty.
Jabłecznik już dawno upieczony teraz czas na naleśniki.
Jedno z moich ulubionych dań.
Proste i szybkie do zrobienia. 


Składniki naleśniki: 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 1,5 szklanki mąki, olej do smażenia
 
Składniki mus :6 jabłek, 1 łyżka masła, garść rodzynek.
 
 Przygotowanie naleśniki : Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. 
 
Przygotowanie mus : Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. W rondelku rozpuść mało i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka. Duś 15 minut co jakiś czas mieszając. Rodzynki odsącz z wody i wrzuć do jabłek.  

Przygotowanie : Naleśniki posmaruj musem jabłkowym i zwiń w rulonik. 


środa, 26 września 2012

Potrawka w kruchym koszyczku

Potrawka z kurczaka
 w kruchym koszyczku

Koszyczki skrywają przepyszną potrawkę z kurczaka.
Niezwykle aromatyczna i sycąca.
Dzieci uwielbiają takie połączenia a smakuje im jeszcze bardziej jeśli pomogą nam w przygotowaniu. 

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 200g zimnego masła, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek zimnej wody, 1 jajko do posmarowania, oliwa.


Składniki sos : 2 filety z kurczaka, 2 marchewki, 1 czerwona cebula, 1 szklanka mrożonego groszku, 2 szklanki bulionu, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100ml mleka, sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj sól. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i delikatnie kruszymy w palcach łącząc mąkę i masło. Wyrób ciasto dodając partiami wodę.  Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.


Przygotowanie sos : Marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i ma wolnym ogniu smaż marchew i cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojonego fileta i smaż chwilę. Wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Wlej mleko i bulion. Duś 5 minut. Wrzuć groszek i duś ponownie około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty. Dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj składniki.

Przygotowanie koszyczki : Metalowe foremki do muffinek wysmaruj oliwą. Podziel ciasto na 2 części. Jedno cześć ciasta rozwałkuj i wytnij krążki. Wyłóż dno z każdych foremek tak aby ciasto wystawało. Uzupełnij koszyczki sosem. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i nałóż na koszyczki. Odetnij nadmiar ciasta i widelcem dociskamy brzegi. Koszyczki posmaruj roztrzepanym  jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 














wtorek, 25 września 2012

Śliwkowa pizza z kruszonką

Śliwkowa pizza z kruszonką

Przepyszna kompozycja.
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami oprószone cynamonem.

Składniki ciasto : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 2-2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1,5opakowania drożdży suchych, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka cukru.

Składniki farsz : 100g powideł śliwkowych, 500g śliwek, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru.

Składniki kruszonka : 8 łyżek mąki, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki masła.

Przygotowanie ciasto : Mąkę pszenną i pełnoziarnistą wsyp do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wlej wodę i oliwę. Wyrób jednolite ciasto i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie farsz : Śliwki oczyść i wydrąż pestki. Pokrój na mniejsze częsci. Obsyp cukrem i cynamonem.

Przygotowanie kruszonki : Mąkę wysp na blat. Dodaj cukier puder i masło. Pocieraj rękami tak aby powstała drobna kruszonka.

Przygotowanie pizza : Ciasto rozwałkuj. Rozsmaruj cienką warstwę powideł. Ułóż śliwki obok siebie i całość oprósz kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostaw do ostudzenia. 





niedziela, 23 września 2012

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle to jeden ze smaków dzieciństwa.
Są proste do zrobienia a pozostałą cześć można zamrozić.
Więc przywoływać wspomnienia mogę kiedy tylko chcę.  

Składniki : 1 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 500g śliwek, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu. 

Przygotowanie : Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Przepuść ziemniaki przez praskę. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajka. Ugnieć ciasto. Śliwki oczyść i wydryluj. Posyp cukrem i cynamonem. Z ciasta uformuj wałek i pokrój na kawałki. Po 2 połówki śliwki oblep ciastem. Kluski wrzuć na wrzątek i gotuj 4-5 minut.

 



sobota, 22 września 2012

Bułeczki z nutellą

Bułeczki z nutellą

Najlepsze na drugie śniadanie dla dzieciaczków.


Składniki : 5-5,5 szklanki mąki, 2 opakowania suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 jajka, 1/2 szklanki oliwy z oliwek , 1 jajko do posmarowania,  nutella. 

 

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej ciepłe mleko, oliwę i wbij jajka. Dokładnie wyrób ciasto i Przykryj  ściereczką i odstaw na 40 - 50 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części w zależności od wielkości drożdżówek jakie chcemy. Lekko rozpłaszcz ręką, na środku połóż dżem i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.

czwartek, 20 września 2012

Obiad w 20 minut ! Makaron z chorizo

Obiad w 20 minut !
 Makaron z chorizo

Świetnie danie za zabieganych !


Składniki : 2 czerwone cebule, 4 szt pieczarki, 100g kiełbasy chorizo, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 1 kulka mozzarella, 100g ser żółty starty, pieprz, sól, tymianek, olej, 200g makaronu.

Przygotowanie : Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzuć pokrojoną cebulę i smaż chwilę. Pokrojone pieczarki i chorizo wrzuć do cebuli i smaż co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory i koncentrat pomidorowy, wymieszaj składniki i duś 5 minut.Dopraw pieprzem i solą.  Do przygotowanego sosu wsyp makaron, wymieszaj. Mozzarellę pokrój na kostkę. Makaron przełóż do naczynia, dodaj mozzarellę i posyp startym serem. Zapiekaj przez 5 minut w temperaturze 200 stopni.


środa, 19 września 2012

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów 

Ulubiona zupka wszystkich maluchów.
Najlepiej smakuje z soczystych dojrzałych pomidorów. 

Składniki : 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory,posiekany drobno czosnek i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę, podawaj krem gorący z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym.

wtorek, 18 września 2012

Orzechowe placuszki z cukinii

Orzechowe placuszki z cukinii

Przepysznie i niezwykle aromatyczne dzięki orzechom. 
Świetnie smakują z jogurtem naturalnym.


Składniki:  2 cukinie, 50g sera feta, 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych, 1  jajko sól, pieprz, olej do smażenia. 

Przygotowanie : Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw aż puści sok. Odciśnij cukinię i przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę, jajko, orzechy, pieprz i sól. Uformuj małe placuszki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem.



poniedziałek, 17 września 2012

Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik


Składniki : 0,5 kg mąki,  1 szklanka cukru, 250g margaryny, 3 jajka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj margarynę, jajka i śmietanę. Zagnieć dokładnie składniki. Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki na 40 minut. Jabłka zetrzyj na tarce a część pokrój na drobną kostkę. Rozwałkuj 1 cześć ciasta i rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż jabłka i posyp cukrem waniliowym. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i przykryj jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.





piątek, 14 września 2012

Bułeczki bolognese

Bułeczki bolognese

Puszyste, miękkie bułeczki z nadzieniem bolognese.
Dzieci je uwielbiają !

Składniki bułeczki : 1 szklanka ciepłej wody, 10g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 3 1/2  szklanki mąki, jajko do posmarowania, tymianek.

Składniki farsz : cebula, 300g mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów w puszce krojonych, sól, pieprz, tymianek, 2 szklanki bulionu, 2 łyżki śmietany, olej, 100g sera żółtego.

Przygotowanie bułeczki : Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.

Przygotowanie farsz : Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.  Dodaj mięso i smaż. Posyp pieprzem i solą. Dodaj pomidory i bulion. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem. Pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie : Ciasto podziel na części i rozwałkuj. Na środek ciasta ułóż sos bolognese i kawałek żółtego sera. Uformuj bułeczki. Ułóż je obok siebie. Odstaw na 20-30 minut. Posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut. 



środa, 12 września 2012

Konfitura jagodowa

Konfitura jagodowa

Jagody mogłabym jeść cały rok gdyby rosły cały rok w lesie.
Na szczęście można je zamknąć w słoiczku w postaci konfitur lub dżemu.
Na śniadanie najlepsze.

Składniki : 300g jagód, 100g cukru, 3 łyżki wody.

Przygotowanie : Jagody oczyść, opłukaj i przełóż do rondelka. Dodaj wodę i na bardzo wolnym ogniu pogrzej aż jagody puszczą sok. Wsyp cukier i  gotuj 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Owoce przełóż do czystego słoiczka i zakręć. Odwróć do góry dnem, ostudź i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. 


wtorek, 11 września 2012

Czekoladowe ciasto na herbatnikach

Czekoladowe ciasto na herbatnikach

Propozycja dla tych którym nie chce się piec.
Szybkie i proste ciasto na herbatnikach z czekoladową masą budyniową.

Składniki : 350g-400g herbatników maślanych, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200g miękkiego masła, 500ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mleka do zanurzenia herbatników.

Przygotowanie : 2,5 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku (0,5 szklanki) rozpuść budynie. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń. Ostudź. Do budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno herbatnikami. Wylej cześć budyniu i rozsmaruj równomiernie. Kolejną warstwę herbatników namocz w mleku i połóż na masie budyniowej. Układaj warstwy namoczonych herbatników przekładając budyniem. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wyłóż na górę ciasta. Całość wsadź do lodówki na 2-3 godziny.

poniedziałek, 10 września 2012

Domowa wędlina indycza

Domowa wędlina indycza

Nie ma lepszej wędliny niż domowa.
Pyszna i do tego zdrowa.


Składniki : Udziec z indyka bez kości , bez skóry, sól, pieprz, majeranek, papryka suszona w płatkach, rękaw do pieczenia, sznurek spożywczy.

Przygotowanie : Udziec umyj.  Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką suszoną. Odstaw do lodówki, najlepiej na dobę.  Udziec wsadź do rękawa foliowego i zwiń w rulon. Zwiąż mocna sznurkiem. Mięso wrzuć do gorącej wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny. W zależności od tego jaki udziec jest duży. Udziec wyjmij z wody i ostudź. Wsadź do lodówki na parę godzin.


niedziela, 9 września 2012

Wykwintny brzoskwiniowiec

Wykwintny  brzoskwiniowiec

Pomysł na ciasto pochodzi ze strony Kasi - Moje Ciasto.
Bardzo prosto do przygotowania w efekt końcowy przepiękny.

Składniki ciasto : 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła.

Składniki mus : 4-6 sztuk brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 10-12 sztuk truskawek.

Przygotowanie ciasto : Białka ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier cały czas miksując. Następnie cały czas miksując dodawaj porcjami żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. lekkim strumieniem wlej masło i połącz składniki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem przełóż do formy keksowej.

Blacha 25cm x 40 cm.

Przygotowanie mus : Galaretki rozpuść w szklance wody. Brzoskwinie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Ostudzoną galaretkę wlej do musu. Połącz składniki.

Przygotowanie : Truskawki ułóż na dnie ciasta. Wlej tężejący mus z galaretką i wstaw do zamrażarki na 5 minut. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.




Koniecznie zobacz inne propozycje na ciasto z galaretką :

 









Ciasto z kryształkami 







Print