Serowe kluseczki
z aksamitnym sosem pieczarkowym
Składniki kluseczki :
- 250g ugotowanych ziemniaków,
- 100g białego sera,
- 1 jajko L,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- 2 łyżki
Przygotowanie kluseczek :
Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę.
Dodaj jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Dodaj sól. Połącz ze sobą składniki.
Z ciasta uformuj niewielkie wałeczki w dłoniach.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp sól.
Gotuj kluseczki do wypłynięcia na wierz. Odcedź.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż kluseczki na złoty kolor.
Składniki sos :
- pieczarki 500g,
- 1 cebula,
- 200g śmietany 30%,
- 2 łyżki oleju
- sól,
- pieprz.
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój na kostkę. Rozgrzej patelnię z olejem.
Dodaj grzyby i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Wlej śmietanę Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut.
Dopraw solą i pieprzem. Połącz sos z kluseczkami.
Koniecznie spróbuj połączenia smaków !