wtorek, 31 lipca 2012

Odrywany chlebek

Odrywany chlebek 
z serem, musztardą i pietruszką

Węgierską kuchnię charakteryzuje łatwość i prostota dań.
Podobnie jak w Polsce na Węgrzech chleb jest ważnym składnikiem codziennego menu.
Chleb czyli kenyer podawany jest w każdej węgierskiej restauracji bez względu na to, co zamówimy. Świeży, pszenny chleb jadają do wszystkich potraw zaczynając od gulaszy po paprykarze i tokanie. 
Chleb cudownie pasuje do zup i sosów głownie po to aby nie zostało śladu na talerzu.
Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.
Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu. 



Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 2,5-3 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1,5 opakowania suszonych drożdży (11g), 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1/3 kostki masła, natka pietruszki, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 łyżka musztardy francuskiej, 150g sera żółtego startego. 

Przygotowanie : Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło (1/2 kostki). Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło (1/3 kostki) dodaj musztardę delikatesową i francuską oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Ciasto rozwałkuj i  wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  





poniedziałek, 30 lipca 2012

Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym

Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym

Szybkie i proste danie na obiad.
Świetnie smakuje z ryżem.

Składniki : 1 filet świeżej ryby ( u mnie pstrąg), 1/2  papryka zielona, 1/2  papryka czerwona, 1 cebula, opakowanie pomidorów z puszki, szklanka bulionu, 4 łyżki masła, sól, pieprz



Przygotowanie :  Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Duś 3-4 minuty i wrzuć pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną w paski. Smaż 5 minut co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z zalewą i bulion. Duś 5 minut. Rybę oczyść, oprósz pieprzem i solą oraz podziel na kawałki. Ułóż rybę na sosie pomidorowym i połóż kawałki masła. Przykryj rondel i duś 10 minut. Dla złagodzenia smaku możesz dodać 2 łyżki śmietany. 




Koniecznie zobacz inne propozycje na danie z rybą :










  

 Ryba po grecku 

niedziela, 29 lipca 2012

Warsztaty kulinarne - sałatki + przepisy

Warsztaty kulinarne pod partonem
Polskiej Akademii Kulinarnej 



W zeszłym tygodniu dzięki uprzejmości Polska Gotuje 
miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych których tematem były sałatki.
Naszymi mistrzami byli Marcin Budynek oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni restauracji Sobienie Królewskie w miejscowości Sobienie Jeziory. 
Warsztaty odbyły się  które odbywały się w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji w Warszawie. 
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy 7 sałatek.
Każda zaskakiwała smakiem.

 


 


 Jeśli macie ochotę na jedną sałatek samego mistrza  Wojciecha Pasikowskego 
 to gorąco zachęcam do przygotowania.

Radicchio z rukolą i orzechami 
w winegrecie malinowym



składniki:
                Rukola Fit&Easy – 100g
                    Radicchio – 100g
                    Orzechy włoskie – 80g
                    Maliny – 150g
                    Ocet winny z czerwonego wina – 30ml
                    Wino czerwone wytrawne – 20ml
                    Olej z orzechów włoskich – 30ml
                    Cukier – do smaku
                    Sól morska – do smaku

Sposób wykonania:
Przygotowanie winegretu:
Połowę malin zmiksować z octem, winem i olejem. Doprawić solą i cukrem do smaku.

Przygotowanie sałatki:
Orzechy lekko upalić na patelni. Poszarpane liście sałat wymieszać z połową winegretu i orzechami. Dekorować malinami, skropić pozostałą częścią winegretu.

Bukiet sałat z tatarem z łososia 
marynowanego w cytrynie z miodem



Składniki:
                    Mieszanka sałat Fit&Easy – 100g
                    Łosoś bez skóry – 150g
                    Sok z cytryny – 100ml
                    Ocet z białego wina – 50ml
                    Miód – 50g
                    Cukier – do smaku
                    Obrane i wydrążone z pestek świeże ogórki – 80g
                    Serek kremowy kozi – 50g
                    Posiekana kolendra – 1 łyżka
                    Posiekana czerwona cebula – 1 łyżka
                    Sok z limonki – 10ml
                    Sól morska i pieprz – do smaku
                    Jogurt – 60ml
                    Listki świeżych ziół posiekane – 1 łyżka
                    Cząstki limonki – 4szt
                    Plastry ogórka do dekoracji

Sposób wykonania:

Marynowanie łososia:
Sok z cytryny, ocet i miód wymieszać i doprawić cukrem i solą. Łososia pokroić w cienkie plastry i zalać marynatą. Pozostawić aż łosoś zmieni barwę na jaśniejszą.

Przygotowanie tatara:
Łososia i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kolendrą, cebulą i połową serka, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem

Sposób podania:
Formować porcje tatara na talerzu za pomocą okrągłej foremki. Podawać z bukietem sałat.

Bukiet sałat z owocami i krewetkami



Składniki:
                    Mieszanka sałat Fit&Easy – 150g
                    Krewetki 16.20 ogony – 10 szt
                    Wino białe wytrawne do skropienia krewetek
                    Przyprawa do ryb – do smaku
                    Filety z pomarańczy i grejpfrutów – 150g
                    Obrane i pokrojone w cząstki kiwi – 1 szt
                    Truskawki bez szypułek – 6szt
                    Oliwa z oliwek – 30ml
                    Ocet z białego wina – 20ml
                    Musztarda delikatesowa
                    Sól morska i pieprz – do smaku
                    Listki melisy posiekane 1 łyżka + listki do dekoracji
                    Papier do gotowania i smażenia Saga

Sposób wykonania

Przygotowanie winegretu:
Oliwę, ocet i musztardę dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie sałatki:
Obrane krewetki doprawić przyprawą, skropić winem, zawinąć w papier i smażyć kilka minut. Mieszankę sałat wymieszać z winegretem i ułożyć na talerzu. Dookoła ułożyć owoce. Na sałatę ułożyć krewetki i listki ziół.
Krewetki mogą byc podane na ciepło i na zimno.

bukietem sałat polanym jogurtem wymieszanym z ziołami. Tatara dekorować pozostałym serkiem i cząstkami limonki.
 
Pikantna sałatka z awokado 
z parowaną w winie solą 
i winegretem miodowo-musztardowym



Składniki:
                    Sola filet – 200g
                    Wino białe wytrawne – 30ml
                    Czosnek granulowany – do smaku
                    Sól morska – do smaku
                    Majonez – 10g
                    Awokado – 1 szt
                    Czerwona cebula siekana – 20g
                    Chili – 1/4 szt
                    Pasta Curry Zielona -  5g
                    Kolendra siekana – 1 łyżka
                    Oliwa z oliwek – 40ml
                    Musztarda delikatesowa – 10g
                    Ocet z białego wina – 20ml
                    Miód – 10g
                    Mieszanka sałat Fit&Easy – 100g
                    Papier do gotowania i smażenia Saga

Sposób wykonania:

Przygotowanie winegretu:
Oliwę, musztardę, ocet i miód dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku.

Przygotowanie soli:
Filety z soli przyprawić solą i czosnkiem. Zawinąć szczelnie w papier do smażenia z winem. Gotować lub smażyć kilka minut. Po wystudzeniu lekko rozgnieść widelcem z majonezem.

Przygotowanie sałatki:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Dodać cebulę, pastę curry, siekaną kolendrę i chili. Doprawić solą, dokładnie wymieszać z częścią oliwy. Sałatkę z awokado i rozdrobnioną solę kolejno formować w krążku. Podawać z bukietem sałat polaną winegretem.

 
Listki rukoli i roszponki z pieczonym 
kozim serem w chrupiącym cieście 
z suszonymi pomidorami
 i pikantną oliwą



Składniki:
                    Rukola Fit&Easy – 80g
                    Roszponka Fit&Easy – 80g
                    Ser kozi rolada – 200g
                    Ciasto won-tong lub filo – 4 listki
                    Olej do smażenia ciasta
                    Suszone pomidory – 100g
                    Oliwa z oliwek – 60ml
                    Chili – 1 czuszka
                    Czosnek granulowany – do smaku
                    Sól morska – do smaku
                    Kilka pomidorków czereśniowych do dekoracji
                    Papier do gotowania i smażenia Saga

Sposób wykonania:

Przygotowanie pomidorów i oliwy:
Czuszkę posiekać. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek wymieszać z 1/4 pokrojonych suszonych pomidorów i połową czuszki. Doprawić czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodać posiekaną część czuszki , doprawić solą i czosnkiem.

Przygotowanie sałatki:
Płaty ciasta usmażyć na rumiany kolor. Plastry koziego sera położyć na papierze i zapiec na rumiano pod salamandrą lub w piekarniku ( 230 C ). Na listkach sałat kolejno układać ciasto, ser i pomidory. Całość przykryć chrupiącym ciastem i polać pikantną oliwą. Dekorować czereśniowymi pomidorkami.

 
Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną



Składniki:
                    Mieszanka sałat Fit&Easy – 100g
                    Pieczony rostbef – kilka plastrów
                    Kurki oczyszczone – 80g
                    Cebula siekana – 1łyżka
                    Olej słonecznikowy – 1 łyżka
                    Oliwa z oliwek – 30ml
                    Ocet balsamiczny – 50ml
                    Sól morska – do smaku
                    Cukier – do smaku
                    Wiśnie drylowane – kilka sztuk

Sposób wykonania

Przygotowanie winegretu balsamicznego:
Oliwę, ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem.

Przygotowanie sałatki:
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać winegretem balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu ułożyć kompozycję sałat skropionych winegretem przygotowane kurki  i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym


Składniki na 2 porcje:

                    Filet z kurczaka – 160g
                    Przyprawa do kurczaka – do smaku
                    Sos sojowy – 10ml
                    Mieszanka sałat Fit&Easy – 80g
                    Seler naciowy oczyszczony – 60g
                    Cząstki ananasa – 60g
                    Orzechy włoskie – 30g
                    Majonez – 30g
                    Wino białe wytrawne – 20ml
                    Curry – do smaku
                    Tymianek – do smaku
                    Papier do smażenia i gotowania Saga


Sposób wykonania:

Przygotowanie kurczaka:
Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier. Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Przygotowanie sosu:
Majonez doprawić curry, tymiankiem i winem

Przygotowanie sałatki:
Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem majonezowym


Print