Ryba po grecku
Smakowita ryba z potrawką z warzyw.
Znakomita na lekki obiad.
Zawszę dodaję troszkę papryczki chilli żeby danie nie było mdłe.
Składniki : 3 filet białej ryby ( u mnie dorsz), 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 /2 pora, 1 cebula, 1/2 puszki pomidorów krojonych w zalewie, 1 płaska łyżeczka płatków chilli, oliwa, sól, pieprz, 2 jajka, 150g bułki tartej.
Przygotowanie : Rybę oczyść i opłukaj. Osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem. Na głęboki talerz wbij jajka i rozmieszaj widelcem. Rybę obtocz w jajku następnie w bułce tartej i usmaż na patelni z dodatkiem oleju. Do rondelka wlej niewielką ilość oliwy i wrzuć pokrojoną cebulę, pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość pomaż chwilę. Wrzuć pomidory i dodaj koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli. Duś warzywa około 10 minut aż będą miękkie. Rybę ułóż na talerzu na górę połóż przygotowaną potrawkę.
Danie nie tylko pyszne, ale przy tym zdrowe. Nie zawsze tak szczęśliwie się zdarza.
OdpowiedzUsuńDużo dobrego w 2013! :-)
Ależ się właśnie zrobiłam głodna;)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych " maminych" dań na BN :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie w Nowym Roku
Tapenda
Pyszne. Ja też ją bardzo lubię i na święta obowiązkowo jest.
OdpowiedzUsuńI też dodaję papryczkę, ale sypaną. Pozdrawiam:)
uwierzysz? Nigdy nie jadłam ! Chyba przyszedł czas - nie ma co czekać aż ktoś mi taką rybkę przygotuje, sama muszę zadziałać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybę po grecku:) Twoja jest bardzo apetyczna na tych ładnych fotkach. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam w knajpie i STRASZNIE się zraziłam, ale taką domową to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza, nie równa się z niczym. ; )
OdpowiedzUsuń