wtorek, 8 stycznia 2013

Serowe oponki

Serowe oponki

Zaczął się karnawał.
W ruch idą faworki, pączki i oponki serowe.
Dietę trzeba przełożyć !
Serowe oponki są bardzo proste do przygotowania ale również przepyszne.
Wystarczy że posypiesz je cukrem pudrem.

Składniki : 350g mielonego twarogu, 350g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 5 łyżek cukru, 8 łyżek roztopionego masła, 8 łyżek mleka, olej do smażenia.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj twaróg, cukier, sodę, mleko i masło. Wszystko ugnieć  jednolitą masę. Przy pomocy wykrawacza wykrój krążki a w środku dziurki. Smaż na rozgrzanym oleju aż oponki zrobią się złote. 




Koniecznie zobacz inne inspirację na tłusty czwartek :




Złote kuleczki czyli puszyste mini pączki

 

 

  Faworki - dziecinnie proste

18 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy pączków:( W moim domu kuchnia połączona jest z pokojem dziennym i najbliższym przeszkadza zapach tłuszczu... Czuję się dyskryminowana:)
    Piękne te oponki, jak z maszyny.Muszę takie zrobić, muszę!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, bardzo lubię je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie oponki robiła zawsze moja mama na tłusty czwartek..ale mi teraz narobiłaś nimi ochoty:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! Piękne Ci wyszły!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze smażyłam je z babcią, są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alllle kuszące....mmm, częstujemy się i znikamy, ale pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze w karnawale muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne, ja dodaję zawsze jeszcze odrobinkę spirytusu aby nie chłonęły tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
  9. UWIELBIAM u mnie sezon na smażenie też niedługo się zacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutely gorgeous picture! I want to make these right now!!

    OdpowiedzUsuń
  11. w tym roku nie ma bata, robię takie oponki!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jakim oleju smażycie oponki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie,

    Do smażenia głębokiego z reguły używam oleju rzepakowego. Na tym samym smażyliśmy oponki.

    OdpowiedzUsuń
  14. wyszly mi jakos puste w sroodku :/ ale i tak pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mógł by tłuszcz za mocno rozgrzany lub przerośnięte ciasto :)

      Usuń

Print