czwartek, 10 stycznia 2013

Zakochane żelki

Zakochane żelki

  Za niedługo walentynki.
Macie już pomysł jak zaimponować ukochanej osobie?
 Nie ma lepszego prezentu niż wykonanie własnych słodkości. 


Składniki : 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l, 1 galaretka wiśniowa.

Przygotowanie :  Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami  żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy





42 komentarze:

  1. Wyglądają tak słodko uroczo!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają rewelacyjnie :) gratuluje pomysłu !!

      Usuń
  2. Mega urocze!!!<3 świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł. Taki prosty a niezwykle uroczy. Zrobię na pewno!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pomysł :) cudowne

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można dostać takie małe foremki w kształcie serduszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie, nigdzie takich nie widziałam?

      Usuń
    2. Kupiłam je już jakiś czas temu. Pani w sklepie mówiła że używają je do wycinania masła na imprezy.
      Jak ktoś ma dzieci takie foremki są dodawane do ciastoliny :D

      Usuń
    3. Właśnie przedwczoraj kupiłam komplet serduszkowych foremek różnej wielkości w Empiku. I teraz będę już mogła wypróbować ten super przepisik. Pozdrawiam :) Sylwia

      Usuń
  6. Coś przepięknego!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak żelki to ja nie mam pytań ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one cudne! :)
    Można się zakochać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mogę się oderwać. są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  10. wow - ukradnę w walentynki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne! Sama chciałabym dostać na Walentynki własnoręcznie przygotowane żelki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe :) przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam robić i dostawać takie słodkie prezenty:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie cudne, mistrzostwo świata :))

    OdpowiedzUsuń
  16. warto nawet samego się rozpieścić takimi żelkami :). Urocze!

    OdpowiedzUsuń
  17. Te żelki są naprawdę przeurocze. Mam takie maleńkie wykrawaczki do ciasta, udało mi się kiedyś kupić cały zestaw. Dużo roboty przy wycinaniu, ale efekt nieziemski!

    OdpowiedzUsuń
  18. Lovely jelly beans! Just a question: is it hard to carve the heart shape on the dough once it's frozen? I'm afraid it can defrost while handling...
    Thanks! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. But the cake does not freeze just put in the refrigerator.
      It has a consistency like panna cotta.
      It's easy to cut any shape.
      Regards :)

      Usuń
  19. Wspaniałe - z pewnością skorzystam z tego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak to pięknie wygląda polecam także, muffinki z żelkami rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  21. tak mnie urzekły że już je wykonałam na próbę. Wyglądały świetnie, ale smak śmietany jakoś mi nie podszedł - czy można zastąpić śmietanę serkiem homogenizowanym albo czymś lżejszym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że można śmietanę zastąpić serkiem lum nawet mleczkiem kokosowym.
      Co tylko kto lubi i sobie wymyśli.
      proszę zobacz tutaj może ten pomysł będzie Ci bardziej smakował
      http://smakoterapia.blogspot.com/2013/01/zdrowe-sodkosci-czyli-kokosowe-mleczka.html
      Najważniejsze tylko to nie zapomnij położyć foli spożywczej bo będzie się cieżko wycinało.
      Pozdarwiam ciepło,

      Usuń
  22. Tyle genialnych pomysłów nic tylko dodać do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zrobiłam- rewelacja!!!
    A Wycięte białe serduszka włuciłam do talerza z zatygającą galaretką- efekt cudny (polecam).

    OdpowiedzUsuń

Print