Zakochane żelki
Za niedługo walentynki.
Macie już pomysł jak zaimponować ukochanej osobie?
Nie ma lepszego prezentu niż wykonanie własnych słodkości.
Składniki : 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l, 1 galaretka wiśniowa.
Przygotowanie : Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Wyglądają tak słodko uroczo!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) gratuluje pomysłu !!
Usuńprzepiękne! :)
OdpowiedzUsuńMega urocze!!!<3 świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł. Taki prosty a niezwykle uroczy. Zrobię na pewno!!
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda!
OdpowiedzUsuńależ pomysł :) cudowne
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńznowu wyczarowałaś coś cudnego :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zabójczo. :)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać takie małe foremki w kształcie serduszek?
OdpowiedzUsuńo właśnie, nigdzie takich nie widziałam?
UsuńKupiłam je już jakiś czas temu. Pani w sklepie mówiła że używają je do wycinania masła na imprezy.
UsuńJak ktoś ma dzieci takie foremki są dodawane do ciastoliny :D
Właśnie przedwczoraj kupiłam komplet serduszkowych foremek różnej wielkości w Empiku. I teraz będę już mogła wypróbować ten super przepisik. Pozdrawiam :) Sylwia
Usuńkapitalne:) bomba!
OdpowiedzUsuńCoś przepięknego!:)
OdpowiedzUsuńJak żelki to ja nie mam pytań ;)
OdpowiedzUsuńO TAK. To jest coś! EKSTRA!
OdpowiedzUsuńJakie one cudne! :)
OdpowiedzUsuńMożna się zakochać :D
Zakochałam się :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się oderwać. są cudowne.
OdpowiedzUsuńwow - ukradnę w walentynki!!! :)
OdpowiedzUsuńJak one pieknie wygladaja:)))
OdpowiedzUsuńŚwietne! Sama chciałabym dostać na Walentynki własnoręcznie przygotowane żelki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńjaki bajeczny pomysł! *.*
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić i dostawać takie słodkie prezenty:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne, mistrzostwo świata :))
OdpowiedzUsuńMega urocze :)
OdpowiedzUsuńwarto nawet samego się rozpieścić takimi żelkami :). Urocze!
OdpowiedzUsuńTe żelki są naprawdę przeurocze. Mam takie maleńkie wykrawaczki do ciasta, udało mi się kiedyś kupić cały zestaw. Dużo roboty przy wycinaniu, ale efekt nieziemski!
OdpowiedzUsuńLovely jelly beans! Just a question: is it hard to carve the heart shape on the dough once it's frozen? I'm afraid it can defrost while handling...
OdpowiedzUsuńThanks! ;-)
But the cake does not freeze just put in the refrigerator.
UsuńIt has a consistency like panna cotta.
It's easy to cut any shape.
Regards :)
Wspaniałe - z pewnością skorzystam z tego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńjak to pięknie wygląda polecam także, muffinki z żelkami rewelacja
OdpowiedzUsuńtak mnie urzekły że już je wykonałam na próbę. Wyglądały świetnie, ale smak śmietany jakoś mi nie podszedł - czy można zastąpić śmietanę serkiem homogenizowanym albo czymś lżejszym?
OdpowiedzUsuńJasne że można śmietanę zastąpić serkiem lum nawet mleczkiem kokosowym.
UsuńCo tylko kto lubi i sobie wymyśli.
proszę zobacz tutaj może ten pomysł będzie Ci bardziej smakował
http://smakoterapia.blogspot.com/2013/01/zdrowe-sodkosci-czyli-kokosowe-mleczka.html
Najważniejsze tylko to nie zapomnij położyć foli spożywczej bo będzie się cieżko wycinało.
Pozdarwiam ciepło,
PRZEśliczne!
OdpowiedzUsuńTyle genialnych pomysłów nic tylko dodać do obserwowanych!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam- rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńA Wycięte białe serduszka włuciłam do talerza z zatygającą galaretką- efekt cudny (polecam).
genialne! :))
OdpowiedzUsuń