Korzenny kurczak
Wyjątkowe piwo
plus tradycyjne danie owocuje bogatym smakiem i ochotą na jeszcze jedno
po jedzeniu .
Składniki : 1 kurczak, 1 pomarańcz, 2 łyżki rozmarynu, 1 łyżka syropu klonowego, 6 małych ziemniaków, 4 łyżki oleju, 1 butelka piwa korzennego, sól, pieprz.
Przygotowanie : Kurczaka oczyść, opłukaj. Pomarańcz sparz wrzątkiem i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach skórkę. Pozostałą pomarańcz wepchnij do środka kurczaka i zwiąż nóżki. Do kubka wlej olej,syrop klonowy, dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka i zostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Ziemniaki oczyść i potnij na ćwiartki. Mięso włóż do naczynia i ułóż obok ziemniaki. Do środka wlej piwo korzenne. Kurczaka przykryj folią i włóż do piekarnika na 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz ponownie przez 30-40minut.
Wygląda cudownie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowity kurczak.
OdpowiedzUsuńDzisiaj z mama rozmawiałam kiedy upiec kurczaka w całości, ale kto to zje musi być w domu dużo osób chętnych, a u mnie z tym jest kiepsko.
Po tak apetycznych zdjęciach może skuszę się zrobić takiego kurczaka, na urodzinki synka:)
Witam,
UsuńJa również rzadko robię kurczaka pieczonego bo mój mały nie chce mi jeść pieczonego mięsa czy to drobiu czy wieprzowiny. Ale mięso wykorzystam jutro do łazanek i pizzy. Więc maluszek nawet się nie zorientuje :P
Niezwykle apetyczny wyszedł ten kurczak :)
OdpowiedzUsuńjak Ty pięknie przedstawiłaś tego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńkurczak wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła