Gnocchi w sosie pomidorowym
Uwielbiam przygotowywać dania które są banalne a smak jest niewiarygodny.
Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć świeżych.
Choć uważam, że o tej porze roku te z puszki są smaczniejsze od tych ze sklepowych półek.
Składniki gnocchi : 1 kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól
Przygotowanie gnocchi : Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj
w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości
ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe
ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w
cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie
kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym
wrzątku 4-5 minut.
Składniki sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 cebula, 6 szt oliwek czarnych, 2 łyżki masła, sól, pieprz.
Przygotowanie sosu : Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj czosnek, oregano i pokrojone oliwki. Wymieszaj składniki. Wlej pomidory i duś 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do sosu wrzuć gnocchi i wymieszaj wszystko.
Danie proste, a pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie fajnie danie, świetnie wygląda i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAż zachciewa się jeść. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwykorzystam Twoj przepis w przyszłym tygodniu...już nie mogę się doczekać;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! mój 2 letni syn je uwielbia ,robie je bardzo często po ugotowaniu podsmażam i posypuje serem .Jest pyszne polecam!
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo. Moj mały uwielbiam kluski kluseczki wiec muszę mu kombinować :P
UsuńPozdrawiam ciepło,