sobota, 12 stycznia 2013

Kluski z czekoladą

Kluski z czekoladą

Jeśli zostało Ci ziemniaków z obiadu to ten przepis jest dla Ciebie.
Niezwykle miękkie kluseczki.
Rozpływające się czekoladowe nadzienie.
Pycha !

Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 40g masła, 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie :  Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wbij żółtka i dodaj sól. Połącz składniki. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ziemniakami. Partiami wsyp mąkę łącząc składniki. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż kostkę czekolady i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.



4 komentarze:

  1. smaczie wyglądają, a jeszcze truskawka dla dekoracji !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    No z czekoladą to nie jadłam jeszcze.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Lubię takie inicjatywy:)

    OdpowiedzUsuń

Print