poniedziałek, 25 lipca 2016

Filet zapiekany z białą kapustą

Filet zapiekany z białą kapustą 


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz, 
  • słodka papryka,
  • ser w plastrach Mońki Aldamer,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • 200g boczku,
  • 150ml śmietany 30%,  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki majonezu.
 Przygotowanie :

 Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Kapustę poszatkuj. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i przełóż kapustę oraz cebulę. Mięso dokładnie oczyść. Przekrój na pół. Posyp solą, pieprzem i papryką. Połóż obok siebie na kapuście. Posmaruj mięso majonezem. Ułóż plasterki sera oraz posyp drobno pokrojonym boczkiem. Śmietanę wymieszaj z koncentratem. Wlej do naczynia żaroodpornego. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 30-35 minut. 

4 komentarze:

  1. Pysznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bardzo dobre pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dzisiaj na obiad-pyszne!!! Trochę posypałam kapustę pieprzem i dałam część boczku. Sos zrobiłam z 2 opakowań śmietany- mniej byłoby mało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj na obiad-pyszne!!! Posypałam kapustę pieprzem i dałam część boczku. Sos zrobiłam z 2 opakowań śmietany-mniej byłoby mało. Ogólne bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Print