sobota, 9 lipca 2016

Ciasteczka grzebyki

Ciasteczka grzebyki 

 Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 200ml kwaśnej śmietany,
  • 200g masła,
  • cukier waniliowy,
  • ulubiona marmolada, ( u mnie różana )
  • 1 rozbełtane jajko,
  • cukier do posypania - gruboziarnisty lub perłowy.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę i cukier waniliowy. Dodaj masło i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Na stolnicę wysyp niewielką ilość mąki. Ciasto podziel na 2-3 części. Rozwałkuj każdą na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta rozsmaruj  marmoladę. Zawiń ciasto tworząc rulonik. Podziel na części. Nożem delikatnie natnij tworząc grzebyki. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. lekko zawiń tworząc półksiężyc. Każde ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print