czwartek, 14 lipca 2016

Zakręcone paluchy ze szpinakiem i żółtym serem

Zakręcone paluchy
 ze szpinakiem i żółtym serem





  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 


Składniki nadzienie :
  • 300g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ser Mońki w plastrach Edamski.
 Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj  na prostokąt. Na jednej stronie ułóż plastry sera i rozsmaruj farsz. Dłuższe boki ciasta zlep ze sobą. Nożem potnij paski około 2 cm. Każdy pasek zakręć 2-3 razy. Zakręcone paseczki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 15 minut.    

5 komentarzy:

  1. Jaki smakowity przepis :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetna przekąska! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się fantastycznie. Nie omieszkam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Jakiego oleju używasz do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Smażę głównie na oleju rzepakowym.

      Usuń

Print