środa, 30 stycznia 2013

Domowe pierogi ruskie

Domowe pierogi ruskie

Nie znam osoby co nie lubi domowych pierogów ruskich.
Klasyka w najlepszym wydaniu !

Składniki nadzienie : 500g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła.

Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 



Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :


 
 
 
 
 



8 komentarzy:

  1. za samo zdjęcie nagroda jak nic!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe najlepsze:-) a jeszcze kiedy są robione przez mamę to tonę mogłabym zjeść. Twoje wyglądają tak apetycznie,że aż mi ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja znam osobę, która nie lubi ruskich- mój chłopak :( dlatego zawsze dużo robię więcej ruskich dla siebie, a dla niego pierogi na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez nie znam osoby,która nie lubi ruskich :) ja do farszu dodaję jeszcze serka topionego-polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ruskie pierożki są pyszne. Zachciało mi się jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile sztuk wychodzi z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Ciężko powiedziec ile szt bo wszystko zależy od wielkości :)
      Ale spokojnie na 4 porcje starczy.

      Życzę smacznego i pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print