Ravioli z żółtkiem
ricottą, szpinakiem i suszonymi
pomidorami
pomidorami
Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki nadzienie : 1 opakowanie sera ricotta (ok 400g), 6 pomidorów suszonych w zalewie, cebula, szpinak liście mrożone (3 kosteczki), sól, pieprz, 6 żółtek, oliwa.
Przygotowanie
: Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj
wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste.
Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie nadzienia : Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie podsmaż. Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ser i wymieszaj składniki.
Przygotowanie ravioli : Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5-2 łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie. Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
Wow... co tu wiecej napisac... Szacun! i Wow :)
OdpowiedzUsuńRaz robiłam i zakochałam się w tym sposobie podawania ravioli, smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Nigdy nie spotkałam się z takim sposobem na ravioli.
OdpowiedzUsuńPYCHOTA! :)
OdpowiedzUsuńale to musiało być pysznie
OdpowiedzUsuńJestem człowiekiem-węglowodanem więc normalnie mam ślinotok mmmm...:D
OdpowiedzUsuńOj czemu ja nie mam cierpliwosci do lepienia takich pysznosci :)
OdpowiedzUsuńCudne:)!
OdpowiedzUsuńwow, cudne danie, feria smaków, pięknie podane.
OdpowiedzUsuńTeż ten przepis widziałam na angielskim blogu :) i jest już w kolejce do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńLovely! This looks so delicious - gorgeous photos.
OdpowiedzUsuń