Ravioli z jeżynami
i ravioli z morelami
i ravioli z morelami
Przepyszne i rozpływające się w ustach ravioli.
Sładki waniliowy ser w połączeniu z kwaskowatością owoców jest doskonałe.
Sładki waniliowy ser w połączeniu z kwaskowatością owoców jest doskonałe.
Składniki nadzienie jeżynowe : świeże jeżyny, 150g twarogu, 1 żółtko, 1 laska wanilii, 1,5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto dodając kolejne łyżki wody. Uformuj kulkę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.
Przygotowanie nadzienie : Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier puder i żółtko. Laskę wanilii przekrój na pól i za pomocą noża zeskrob nasionka i dodaj do sera. Wymieszaj składniki.
Przygotowanie ravioli z jeżynami : Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko na posypanym blacie mąką. Połowę ciasta posmaruj białkiem i ułóż niewielką ilość twarogu a na nie świeże jeżyny. Przykryj drugą częścią ciasta. Wytnij kwadraciki za pomocą radełka. Ravioli wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.
Ravioli z morelami
Składniki ciasto : 300g mąki, 2 jajka, 4 łyżki wody, 1 białko.
Składniki nadzienie morelowe : świeże morele, 150g twarogu, 1 żółtko, 1 laska wanilii, 1,5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto dodając kolejne łyżki wody. Uformuj kulkę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.
Przygotowanie nadzienie : Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier puder i żółtko. Laskę wanilii przekrój na pól i za pomocą noża zeskrob nasionka i dodaj do sera. Wymieszaj składniki. Morele oczyść, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
Przygotowanie ravioli z morelami : Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko na posypanym blacie mąką. Połowę ciasta posmaruj białkiem, ułóż niewielką ilość twarogu i mus morelowy. Przykryj drugą częścią ciasta. Wytnij kwadraciki za pomocą radełka. Ravioli wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.
Bardzo ciekawe połączenie smakowe, zwłaszcza te z jeżynami :) Jeśli smakowały tak, jak wyglądają to na pewno były pyszne :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł smakowy!!!!
OdpowiedzUsuńJakie pięęęękne! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie słodko-kwaśne połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńwow śliczne Ci wyszły! wyglądaja bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńsmakowite, na pewno poprawia humor:)
OdpowiedzUsuńgratuluje pomysłu, bombowy przepis ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!,
Szana :)