Cynamonowe drożdżówki
Przepysznie wyglądające drożdżówki.
Niezwykle aromatyczne dzięki cynamonowi.
Świetnie pasują do kawki.
Składniki : 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do posmarowania.
Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g) i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na owal i natnij w środku paseczki. posmaruj masą cynamonową. Zwiń ciasto w rulonik a następnie w "ślimaczka". Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Wyglądają bosko ! :)
OdpowiedzUsuńSą piękne! Cudeńka:))))
OdpowiedzUsuńCudny przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńDrożdżóweczki wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Nieziemski widok - weekendowy must have ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, niezwykle apetyczne :)
OdpowiedzUsuńA tutaj jak zawsze przepięknie, pysznie, kusząco i profesjonalnie! Masz mega pyszny talent, podziwiam i ślę ukłony;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądające bułeczki, widziałam ostatnio gdzies ten spolt i mnie zachwycił, mam w planach wykonać:)
OdpowiedzUsuńach, uwielbiam taie drożdzówe ciasto z dodatkiej cynamonu :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis, chociaż najchętniej od razu wprosiłabym się na to cynamonowe cudo !:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie śliczne i apetyczne :) gratuluję talentu i cierpliwości, mi by takie ładne na pewno nie wyszły :)
OdpowiedzUsuńPysznie skręcone :)
OdpowiedzUsuńoh jaie piękne, jakie zwijaski, ślinka leci
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, fajny sposób składania drożdżówek;)
OdpowiedzUsuńjakie piekne!! napewno niedlugo wykorzystam twoj sposob zwijania :) super:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Takie inne niż wszystkie. Bardzo mi się podoba ten sposób zwijania, musze wykorzystać kiedyś:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne! zapisuje do wykonania.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńistny fenomen! z wyglądu znakomite :)
OdpowiedzUsuńjakie fantazyjne! wyglądają prześlicznie
OdpowiedzUsuńA jak tego ślimaka zrobić ? ;)
OdpowiedzUsuńMega, mega piękne ! Nie chciałbyś zamieścić krok po kroku instrukcji jak zrobić takie cudo ?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i dziękuje za miłę słowa,
Usuńw trakcie robienia zdjęc aparat mi sie rozładował,
dlatego zameiściłam tylko 2 :)
Boskie!:) Na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Rewelacyjny pomysł! śliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno smaczne,pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMerci pour ce régal chez moi aujourd'hui
OdpowiedzUsuńmozna zastapic suszone drozdze swiezymi? w jaki sposob?
OdpowiedzUsuńjasne że można, około 55-60g świeżych drożdży na 600g mąki.
UsuńPierwsze należy przygotować zaczyn.
Ile takich drożdżówki wychodzi z tej ilości składników? I czym są one posypane? Pozdrawiam, Ewewelka
OdpowiedzUsuńOkoło 6 szt. Wszystko zależy jakiej wielkości będą. Posypane są grubym cukrem. Pozdrawiam
Usuń