wtorek, 9 października 2012

Cynamonowe drożdżówki

Cynamonowe drożdżówki

 Przepysznie wyglądające drożdżówki. 
Niezwykle aromatyczne dzięki cynamonowi. 
Świetnie pasują do kawki.

Składniki : 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g)  i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj.  Ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na owal i natnij w środku paseczki. posmaruj masą cynamonową. Zwiń ciasto w rulonik a następnie w "ślimaczka". Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli chcesz aby drożdżówki było słodsze dodaj do masy 1 łyżkę cukru. 












34 komentarze:

  1. Świetny przepis. Wyglądają bosko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżóweczki wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieziemski widok - weekendowy must have ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, niezwykle apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A tutaj jak zawsze przepięknie, pysznie, kusząco i profesjonalnie! Masz mega pyszny talent, podziwiam i ślę ukłony;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. przepysznie wyglądające bułeczki, widziałam ostatnio gdzies ten spolt i mnie zachwycił, mam w planach wykonać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, uwielbiam taie drożdzówe ciasto z dodatkiej cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję przepis, chociaż najchętniej od razu wprosiłabym się na to cynamonowe cudo !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie śliczne i apetyczne :) gratuluję talentu i cierpliwości, mi by takie ładne na pewno nie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oh jaie piękne, jakie zwijaski, ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają, fajny sposób składania drożdżówek;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie piekne!! napewno niedlugo wykorzystam twoj sposob zwijania :) super:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Takie inne niż wszystkie. Bardzo mi się podoba ten sposób zwijania, musze wykorzystać kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastyczne! zapisuje do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  15. istny fenomen! z wyglądu znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie fantazyjne! wyglądają prześlicznie

    OdpowiedzUsuń
  17. A jak tego ślimaka zrobić ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mega, mega piękne ! Nie chciałbyś zamieścić krok po kroku instrukcji jak zrobić takie cudo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i dziękuje za miłę słowa,
      w trakcie robienia zdjęc aparat mi sie rozładował,
      dlatego zameiściłam tylko 2 :)

      Usuń
  19. Boskie!:) Na pewno kiedyś zrobię :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjny pomysł! śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Merci pour ce régal chez moi aujourd'hui

    OdpowiedzUsuń
  22. mozna zastapic suszone drozdze swiezymi? w jaki sposob?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że można, około 55-60g świeżych drożdży na 600g mąki.
      Pierwsze należy przygotować zaczyn.

      Usuń

Print