Okrągłe cynamonki
Okrąglutkie bo pieczone w formie małych kuleczek.
Po upieczeniu świetnie się odrywa po kawałeczku.
Mała niewinna przekąska.
Aromatyczne drożdżówki z cynamonem.
Niezwykle puszyste.
Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży (10g) , 1/2 szklanki cukru, 4 -
4,5 szklanki mąki,1,5 szklanki ciepłego mleka, 50g masła, szczypta soli, 2
łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie
: Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj
składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w
wielkości orzecha laskowego i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w
cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Metalową formę na muffinki smarujemy masłem. Układamy kulki w formie na muffinki, około 5-6 małych kuleczek do foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.
Wspaniałe bułeczki i z cynamonem ,mniam:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! taka bułeczka ze szklanką mleka, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentują! :) Idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńTaki "monkey bread" w wersji mini?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, uwielbiam puszyste bułeczki!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Jaki wspaniały pomysł :D
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł! wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł:)!
OdpowiedzUsuńzabawne kulki ;)
OdpowiedzUsuńRozkoszne :) Mogę jedną? :)
OdpowiedzUsuń