Niebiańskie ciasto
Moje wypieki z Tassimo T55
Najlepsze połączenie na świecie.
Krem budyniowy, biszkopt,
konfitura jagodowa i oczywiście bita śmietana.
Nic doda nic ując...niebiańskie ciasto !
A co do ciasta ?
Oczywiście przepyszna kawa!
Jedną z wyjątkowych kaw możesz zaserwować sobie
i osobom bliskim w nowym ekspresie Tassimo T55.
Tassimo korzysta z gotowych kapsułek z odpowiednią mieszanką produktów.
Inteligentny ekspres wyposażony jest w system skanowania i rozpoznawania kodów
kreskowych, dlatego bez względu na to, jaki napój wybierzesz, zostanie
on przygotowany
w prawdziwie profesjonalny sposób.
Każda kapsułka zawiera dokładną ilość kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka zagęszczonego. Po włożeniu kapsułki ekspres odczytuje kod kreskowy na etykiecie.
W związku z tym może dostosować ilość wody, czasu gotowania i temperatury oddzielnie dla każdego napoju.
W końcu urządzenie które robi coś za nas !
A wybór kaw jest bardzo duży.
Od zwykłego espresso po Twinings Herbatę czy moją ulubioną Chai Latte.
Niezwykle aromatyczną.
Składniki biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Każda kapsułka zawiera dokładną ilość kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka zagęszczonego. Po włożeniu kapsułki ekspres odczytuje kod kreskowy na etykiecie.
W związku z tym może dostosować ilość wody, czasu gotowania i temperatury oddzielnie dla każdego napoju.
W końcu urządzenie które robi coś za nas !
A wybór kaw jest bardzo duży.
Od zwykłego espresso po Twinings Herbatę czy moją ulubioną Chai Latte.
Niezwykle aromatyczną.
Składniki biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki krem budyniowy : 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 3 łyżki cukru, 200g masła, 1 laska wanilii.
Składniki konfitura jagodowa : 1 słoiczek konfitury jagodowej.
Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 36%, 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie krem budyniowy : Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Do kubeczka wlej 150 ml mleka wsyp budyń i cukier. Dodaj ziarenka wanilii. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj. Lekkim strumieniem wlej rozpuszczony budyń z cukrem i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodaj przestudzony budyń nie przerywając miksowania.
Przygotowanie bita śmietana : Do miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno.
Przygotowanie ciasta : Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Wysmaruj jedną część kremem budyniowym i przykryj drugą częścią. Górę ciasta posmaruj konfiturą jagodową i na to połóż bitą śmietanę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Cudo! Nie dość, że nie mogę spać, to przez Ciebie zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie. Aż ślinka cieknie... :D
OdpowiedzUsuńczym utwardzona jest bita śmietana? żelatyną czy to śmietana "roślinna?"
OdpowiedzUsuńoraz gdzie jest anyż?
Oj zdecydowanie wygląda niebiańsko, zwłaszcza ten wierzch :)
OdpowiedzUsuńI wygląda niebiańsko;)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i powalająco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Wygląda bardzo smakowicie:) Chyba będę musiała się skusić na takie ciasto;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie:)
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Narobiłaś nam smaka :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Normalnie kusisz! A ja miałam się odchudzać :)
OdpowiedzUsuńNormalnie poezja! :D
OdpowiedzUsuńale pieknie wyglada!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście niebiańsko wygląda...i pewnie smakuje też niebiańsko..:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci, mega apetyczne fotki:)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, ze przypisałaś sobie jego autorstwo, bo inspiracji lub źródła to ja nie widzę, a akurat jego autorkę znam dość długo. I co teraz? Oj nieładnie, a tyle się teraz mówi o plagiatach itp. ...
OdpowiedzUsuńpo 1 nie korzystam z Polskich blogów żeby szukać inspiracji.
UsuńBardzo chętnie poznam bloga na którym pojawiło się identyczne ciasto :)
aha, no tak, to dostałaś olśnienia i zrobiłas identyczne ciasto jak pod identyczną nazwą jak Niebieska Różyczka i Ewa Wachowicz, proszę Cię... Możesz sobie dzieciaczki nabierać, czytelnicy to już dorośli i rozumni ludzie.
OdpowiedzUsuńProszę oto przepisy i dowody tego czego się wypierasz (z tą różnicą tylko, że tu są herbatniki, a nie biszkopt, ale to kwestia wyboru i nie masz o dziwo masy krówkowej a reszta to samo i o dziwo nazwa też Nostradamusie :) )
http://www.wielkiezarcie.com/recipe57651.html
http://anatomiasmaku.blogspot.ie/2012/06/niebianskie-ciasto.html
Ciasto rzeczywiście takie damo poza 3 czy 4 składnikami :D Pod nazwa niebiańskie każde ciasto jest inne :) https://www.google.pl/search?num=10&hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=705&q=ciasto+niebia%C5%84skie&oq=ciasto+nie&gs_l=img.3.1.0l8j0i24l2.1240.3502.0.5748.10.9.0.1.1.0.73.592.9.9.0...0.0...1ac.1.DxrzpUpU0h0
UsuńJakby ktos opublikował przepis na żurek też pewnie miałabyś problem , bo przecież nazwa i składniki takie same.
Nie mam zamiaru prowadzic z Tobą konwersacji bo to do niczego prowadzi.
a i jeszcze jedno "polskich" nie pisze się z dużej litery Polko !!!
OdpowiedzUsuńkurwa, faktycznie takie samo ciasto, tylko różni się 4 składnikami.
OdpowiedzUsuńDobrze, że masz nick znajoma niebieskiej różyczki a nie ona sama bo jeszcze by ktoś pomyślał że to ona. Na koniec przyczepiasz się do ortografii, czyli już klasyczne bezsilne bezmózgowie.
Nie pozdrawiam -
fu bitch !
Kiedy zobaczyłam ciasto w książeczce pomysłałam ,,wow muszę to zrobić, wygląda super,,. Więc upiekłam je dla chrześniaka na urodziny. Niestety lekko się zawiodłam, nic specjalnego nie wyszło. Zrobiłam masę budyniową wg przepisu i wyszedł rzadki budyń, więc mama podpowiedziała mi, żebym nie ubijała z masłem, ale zrobiła nowy budyń, tyle że z mniejszą ilością mleka. I tak zrobiłam. I oczywiście dałam żelatynę do bitej śmietany, bo przecież bez by zaraz opadła. Ciastko przestało noc w lodówce, myślałam, że jakoś smaki się przejdą, ale niestety ciastko było suche i takie zwyczajne.
OdpowiedzUsuń