sobota, 13 października 2012

Różana tarta

Różana tarta

Przepyszna tarta z jabłkowymi różyczkami. 
Czasami drobiazgi tworzą przepiękny efekt końcowy.

Składniki tarta : 150g mąki, 25g cukru, 120g masła, 1 łyżka wody.
Składniki nadzienie : 2 jajka, 50g cukru, 400g sera na twaróg, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g  miękkiego masła, 8-6 jabłek, 1 cytryna.
 Przygotowanie tarta  : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni. 

Przygotowanie nadzienie : Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.

Przygotowanie różana tarta : Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniła się całą tarta. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 




40 komentarzy:

  1. jest piękna! te jabłkowe różyczki, cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale! i zapewne tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie jabłek i twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny pomysł z tymi różyczkami z jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak zawsze ŚLICZNIE! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. oczywiście zaraz po zdjęciu widziałam czyj to przepis:) ja już nie dodaję każdego przepisu do ulubionych, cały Twój blog jest ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak elegancko wygląda, że aż szkoda zjeść :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pomysłowa i ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najladniejsza tarta, jaką widzialam. Kapitalny pomysl,chetnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby taki prosty pomysł a prezentuje się niesamowicie wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego pomysłu jeszcze nie spotkałam :) Niezwykle elegancka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest przepiękna, kusi żeby zrobić, mam syrop różany i jak zrobię to jeszcze nim poleję - będzie podwójnie różany. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepiękne! Jestem oczarowana, nigdy wcześniej nie widziałam podobnego pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zostałaś u mnie o tagowana . Zobacz na http://nutinkowewypieki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,
    przepis świetny i zamierzam tartę zrobic. Mam tylko jedno pytanie- budyniu nie gotujemy tylko wsypujemy proszek do masy? dziękuje za odpowiedź z góry:) pozdrawiam i czekam na więcej super-przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, budyń wsypujemy bezpośrednio do masy serowej. (proszek)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź:) w takim razie biorę się do roboty;)

      Usuń
  16. Czy zamiast nadzienia twarogowego mozna dodac jakies inne? Bo nie jesten jakos do niego przekonana. Jakie inne by dobrze pasowalo do jablek?

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam już 3 razy! zawsze wychodziła rewelacyjna- śliczna i przepyszna! dzięki;D czekam z niecierpliwością na każdy Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  18. kiedyś wypróbowałam Twój przepis w wersji lekko zmodyfikowanej...tzn zrobiłam różane mini tarty też wyszło obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam Jaki użyła Pani twaróg?

    OdpowiedzUsuń
  20. Uzyłam twarogu do serników, taki w niewielkich opakowaniach po 400g,
    Niestety firmy nie pamiętam

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam mam problem z ciastem na tarte ,robiłam wszystko tak jak w przepisie.Ciasto przy pieczeniu zaczęło się strasznie kurczyć i kawałki zaczęły odpadać :( Mam szklaną formę na tarte może ona była przyczyną ? Zawsze mi wszytstkie tarty wychodziły nie wiem dlaczego nie wyszło :(
    Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Przepis na kruche ciasto jest podstawowy. Przeważnie z tego robię. Ciężko jest mi powiedzieć co może być przyczyną. Może ciasto było za krótko schłodzone w lodówce albo zbyt długo pieczone.
      Ciasto musi byc zimne jak się go wklada do piekarnika.
      Może następnym razem proszę wykorzystać swój sprawdzony przepis na tartę bo nie sądzę że będzie to wina formy. Jest mi bardzo przykro że nie wyszło jak Pani chciała.



      Usuń
  22. Witam ja mam problem z tymi niesfornymi jabłkami masakra :( łamią się i nie mogę zrobić różyczek dla mamy a tak się starałam jabłuszka cieniutkie a i tak się łamią ,proszę Panią o radę MONISIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Jałka najlepiej przekroić na ćwiartki i obieraczką do jarzyn pokroić na cieńkie plasterki. Rzeczywiście kawałki jabłek mogą sie łamać jeżeli są pokrojone nożem, bo zawsze są troche grubsze niż obieraczką. Skrop plasterki jabłek sokiem z cytryny, zrobią się miększe :)

      Życzę powodzenia !

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :) napiszę póżniej jak mi wyszło

      Usuń
    3. Proszę również tutaj zobaczyć, jak inna blogerka przygotowała trochę inaczej podobną tartę :

      http://yoli-www.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html

      Pozdrawiam,

      Usuń

    4. Czekam na relację w takim razię i
      zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)

      https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677

      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Witam tarta wyszła lecz nie tak piękna ale za to bardzo smaczna i wszystkim smakowało a mama była zachwycona a dodam jeszcze że dzisiaj zrobiłam pizzę z patelni poezja ja mam wakacje więc uczę się pichcić a mama ma czasami obiad z głowy .Dziękuję Pani bardzo i jeśli czegoś nie będę umiała pozwolę sobie do Pani kliknąć Monisia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie jabłka będą najbardziej odpowiednie ?
    Chcę najpierw poćwiczyć różyczki :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, najlepiej żeby jabłka byłt twarde. Wtedy się je lepiej kroi jak również nie rozpadają się pod wpływem "rolowania". Nie zapomnij skropić sokie z cytryny :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print