Różana tarta
Przepyszna tarta z jabłkowymi różyczkami.
Czasami drobiazgi tworzą przepiękny efekt końcowy.
Czasami drobiazgi tworzą przepiękny efekt końcowy.
Składniki tarta : 150g mąki, 25g cukru, 120g masła, 1 łyżka wody.
Składniki nadzienie : 2 jajka, 50g cukru, 400g sera na twaróg, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g miękkiego masła, 8-6 jabłek, 1 cytryna.
Przygotowanie tarta
: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło
pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie,
formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy
przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni.
Przygotowanie nadzienie : Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.
Przygotowanie różana tarta : Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniła się całą tarta. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
jest piękna! te jabłkowe różyczki, cudne.
OdpowiedzUsuńPiękna tarta.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! i zapewne tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie jabłek i twarogu :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł z tymi różyczkami z jabłek!
OdpowiedzUsuńWygląda jak zawsze ŚLICZNIE! *.*
OdpowiedzUsuńniesamowita!
OdpowiedzUsuńoczywiście zaraz po zdjęciu widziałam czyj to przepis:) ja już nie dodaję każdego przepisu do ulubionych, cały Twój blog jest ulubiony:)
OdpowiedzUsuńTak elegancko wygląda, że aż szkoda zjeść :))
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa i ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńekstra! sprobuje!
OdpowiedzUsuńJaka ładna! :) Elegancka :)
OdpowiedzUsuńNajladniejsza tarta, jaką widzialam. Kapitalny pomysl,chetnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńNiby taki prosty pomysł a prezentuje się niesamowicie wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńTakiego pomysłu jeszcze nie spotkałam :) Niezwykle elegancka!
OdpowiedzUsuńJest przepiękna, kusi żeby zrobić, mam syrop różany i jak zrobię to jeszcze nim poleję - będzie podwójnie różany. Cudo!
OdpowiedzUsuńprzepieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuńJestem oczarowana tą tartą:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:))))
OdpowiedzUsuńprzepiękne! Jestem oczarowana, nigdy wcześniej nie widziałam podobnego pomysłu.
OdpowiedzUsuńZostałaś u mnie o tagowana . Zobacz na http://nutinkowewypieki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepis świetny i zamierzam tartę zrobic. Mam tylko jedno pytanie- budyniu nie gotujemy tylko wsypujemy proszek do masy? dziękuje za odpowiedź z góry:) pozdrawiam i czekam na więcej super-przepisów:)
Witam serdecznie, budyń wsypujemy bezpośrednio do masy serowej. (proszek)
Usuńbardzo dziękuję za odpowiedź:) w takim razie biorę się do roboty;)
UsuńCzy zamiast nadzienia twarogowego mozna dodac jakies inne? Bo nie jesten jakos do niego przekonana. Jakie inne by dobrze pasowalo do jablek?
OdpowiedzUsuńrobiłam już 3 razy! zawsze wychodziła rewelacyjna- śliczna i przepyszna! dzięki;D czekam z niecierpliwością na każdy Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńkiedyś wypróbowałam Twój przepis w wersji lekko zmodyfikowanej...tzn zrobiłam różane mini tarty też wyszło obłędnie
OdpowiedzUsuńWitam Jaki użyła Pani twaróg?
OdpowiedzUsuńUzyłam twarogu do serników, taki w niewielkich opakowaniach po 400g,
OdpowiedzUsuńNiestety firmy nie pamiętam
Witam mam problem z ciastem na tarte ,robiłam wszystko tak jak w przepisie.Ciasto przy pieczeniu zaczęło się strasznie kurczyć i kawałki zaczęły odpadać :( Mam szklaną formę na tarte może ona była przyczyną ? Zawsze mi wszytstkie tarty wychodziły nie wiem dlaczego nie wyszło :(
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź
Witam ciepło,
UsuńPrzepis na kruche ciasto jest podstawowy. Przeważnie z tego robię. Ciężko jest mi powiedzieć co może być przyczyną. Może ciasto było za krótko schłodzone w lodówce albo zbyt długo pieczone.
Ciasto musi byc zimne jak się go wklada do piekarnika.
Może następnym razem proszę wykorzystać swój sprawdzony przepis na tartę bo nie sądzę że będzie to wina formy. Jest mi bardzo przykro że nie wyszło jak Pani chciała.
Witam ja mam problem z tymi niesfornymi jabłkami masakra :( łamią się i nie mogę zrobić różyczek dla mamy a tak się starałam jabłuszka cieniutkie a i tak się łamią ,proszę Panią o radę MONISIA
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńJałka najlepiej przekroić na ćwiartki i obieraczką do jarzyn pokroić na cieńkie plasterki. Rzeczywiście kawałki jabłek mogą sie łamać jeżeli są pokrojone nożem, bo zawsze są troche grubsze niż obieraczką. Skrop plasterki jabłek sokiem z cytryny, zrobią się miększe :)
Życzę powodzenia !
Dziękuję bardzo :) napiszę póżniej jak mi wyszło
UsuńProszę również tutaj zobaczyć, jak inna blogerka przygotowała trochę inaczej podobną tartę :
Usuńhttp://yoli-www.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html
Pozdrawiam,
UsuńCzekam na relację w takim razię i
zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)
https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677
Pozdrawiam!
Witam tarta wyszła lecz nie tak piękna ale za to bardzo smaczna i wszystkim smakowało a mama była zachwycona a dodam jeszcze że dzisiaj zrobiłam pizzę z patelni poezja ja mam wakacje więc uczę się pichcić a mama ma czasami obiad z głowy .Dziękuję Pani bardzo i jeśli czegoś nie będę umiała pozwolę sobie do Pani kliknąć Monisia :)
OdpowiedzUsuńJakie jabłka będą najbardziej odpowiednie ?
OdpowiedzUsuńChcę najpierw poćwiczyć różyczki :)
Ewa
Witam serdecznie, najlepiej żeby jabłka byłt twarde. Wtedy się je lepiej kroi jak również nie rozpadają się pod wpływem "rolowania". Nie zapomnij skropić sokie z cytryny :)
UsuńPozdrawiam, Ewelina