Zapiekanka makaronowa
z boczkiem
Bardzo fajna alternatywa jeśli zostanie nam sosu bolognese.
Nic się nie marnuje a świetnie smakuje.
Składniki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 puszka pomidorów krojonych w puszcze, 1 cebula, 1 łyżeczka płatków papryki chilli, 1 szklanka bulionu, 100g makaronu, 2 łyżki śmietany, 100g boczku w plasterkach, sól, pieprz, tymianek, oliwa.
Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż
cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą,
pieprzem i tymiankiem. Wlej pomidory i bulion. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj
śmietanę i połącz składniki. W podłużnej foremce wyłóż boczek na to cześć sosu, porcję makaronu i ponownie sos. Przykryj boczkiem. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
wow wygląda super. muszę to wypróbować bo na pewno przypadnie mojemu chłopakowi do gustu :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, kolejny Twój przepis do wypróbowania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna forma :) Nie jadłam tak oryginalnie wyglądającej zapiekanki i żałuję ;)
OdpowiedzUsuńExtra pomysł...:)!
OdpowiedzUsuńco za pomysł nie wpadłabym na to!
OdpowiedzUsuńprezentuje się świetnie :) zapiekanka 'do pokazania' :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
Więcej na blogu
zielonakuchnia.blogspot.com
wygląda genialnie...
OdpowiedzUsuń