środa, 31 października 2012

Tort egipski obsypany migdałami

Tort egipski obsypany migdałami

Tort powstał na specjalnie życzenie mojej siostry.
Przepyszny, delikatny a całość rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto: 2 białka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, 40 g zmielonych orzechów laskowych.

Dodatkowo składniki: dekoracja- 150 g płatków migdałów.
  
Składniki masa budyniowa: 10 żółtek, 10 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 opakowania cukru waniliowego , 320 ml mleka, 170 g masła.

Składniki masa śmietanowa z orzechami: 400ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 100g orzechów laskowych posiekanych.

Przygotowanie ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodaj mąkę i orzechy mielone. Całość wymieszaj. Piecz w temperaturze 180stopni przez 15 minut. Należy upiec trzy orzechowe biszkopty. 

Tortownica o średnicy 20cm. 

 Przygotowanie masa budyniowa : Do rondelka wrzuć żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Zmiksuj na wolnych obrotach tak aby składniki się połączyły. Całość postaw na wolnym ogniu i ugotuj co jakiś czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Przykryj masę budyniową folią i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj masę budyniową. Połącz dokładnie składniki na gładką masę.

 Przygotowanie masa śmietanowa z orzechami: Orzechy podpiecz na suchej patelni. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wrzuć orzechy i delikatnie połącz składniki. 

Przygotowanie tort: Na paterze ułóż biszkopt orzechowy. Na nim posmaruj masę budyniową a następnie masę śmietanową z orzechami. Połóż kolejny biszkopt kończąc na masie śmietankowej. Cały tort posmaruj masą budyniową i oblep płatkami migdałów. 



12 komentarzy:

  1. Ja tez robiłam na zamówienie siostry:), która mieszka w Egipcie:) Tort przepyszny, ale cukru daję połowę.
    Smakowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! :)
    Robiłam go, był pyszny. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglada ale nie wiem jak smakuje... Bo połączenie tych dwóch mas jest dla mnie dość nietypowe... i na truskawki u nas już nie sezon....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zapisany do zrobienia i już się nie mogę doczekać :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem wybitna w kuchni, ale narobiłaś mi smaka. Co najmniej biszkopt dzisiaj upiekę. A co!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, wyglada fantystycznie! Pewnie tez tak smakuje. Piekne podanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś miałam go zrobić, ale chyba mi utoną wśród innych przepisów, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śmietanowo-orzechowa masa - muuuszę to wypróbować !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. też bym chciała zażyczać sobie u mojej siostry takie pyszności :-))

    OdpowiedzUsuń

Print