Malutkie pierożki
z serem i powidłami
Jedliście kiedyś pierogi z powidłami ?
Ja bardzo lubię wymieszane pierogi z serem i z powidłami.
Wtedy całość nie wydaje się taka mdła a śliwki nadają charakter całemu daniu.
Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki nadzienie serowe : 200g twarogu, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, 1 laska wanilii.
Składniki nadzienie śliwkowe : 1 słoik powideł.
Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie nadzienie serowe : Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Dodaj do sera i wymieszaj.
Przygotowanie pierogi : Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Pokrój na małe kwadraciki i układaj na środku po łyżeczce sera a w kolejnych powidła. Sklej końce formując trójkąciki. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty.
Zjadłabym sobie takie smakołyki, ( niekoniecznie o tej godzinie, ale na obiad idealne :D ).
OdpowiedzUsuńojoj, ale smakołyki!
OdpowiedzUsuńPyszne, pomysłowe pierożki. :-)
OdpowiedzUsuńmmm mniam ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Takiego pierożka mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! :) Ach, zjadłabym takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe pierożki są świetne :)
OdpowiedzUsuńAle super- małe domowe pierożki ; )
OdpowiedzUsuń