sobota, 20 października 2012

Malutkie pierożki z serem i powidłami

Malutkie pierożki
 z serem i powidłami

Jedliście kiedyś pierogi z powidłami ?
Ja bardzo lubię wymieszane pierogi z serem i z powidłami. 
Wtedy całość nie wydaje się taka mdła a  śliwki nadają charakter całemu daniu.

Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.

Składniki nadzienie serowe : 200g twarogu, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, 1 laska wanilii. 

Składniki nadzienie śliwkowe : 1 słoik powideł.

Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.

Przygotowanie nadzienie serowe : Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki.  Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Dodaj do sera i wymieszaj. 

Przygotowanie pierogi : Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Pokrój na małe kwadraciki i układaj na środku po łyżeczce sera a w kolejnych powidła. Sklej końce formując trójkąciki. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty.

8 komentarzy:

  1. Zjadłabym sobie takie smakołyki, ( niekoniecznie o tej godzinie, ale na obiad idealne :D ).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Takiego pierożka mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite! :) Ach, zjadłabym takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe pierożki są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super- małe domowe pierożki ; )

    OdpowiedzUsuń

Print