piątek, 28 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki : 500g kapusty kiszonej, 2 cebule, 30g podgrzybków suszonych, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka czarnego ziarnistego pieprzu, 3 listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczka jałowca.

Przygotowanie : Grzyby wrzuć do rondelka i zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 - 20minut. Kapustę opłukaj i posiekaj. Wrzuć do garnka i wlej wodę z grzybów. Dodaj przyprawy. Posiekaj cebulę, grzyby i podsmaż na patelni. Zawartość patelni wrzuć do kapusty. Łączymy składniki i dusimy około 50 - 60minut. 

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 





Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :


Domowe pierogi ruskie



 
 



3 komentarze:

Print