Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
: 500g kapusty kiszonej, 2 cebule, 30g podgrzybków suszonych, 1 łyżka
masła, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka czarnego ziarnistego pieprzu, 3 listki
laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczka jałowca.
Przygotowanie
: Grzyby wrzuć do rondelka i zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 - 20minut.
Kapustę opłukaj i posiekaj. Wrzuć do garnka i wlej wodę z grzybów.
Dodaj przyprawy. Posiekaj cebulę, grzyby i podsmaż na patelni. Zawartość
patelni wrzuć do kapusty. Łączymy składniki i dusimy około 50 -
60minut.
Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego
stopionego masła.
Przygotowanie
: Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :
Domowe pierogi ruskie
wigilijna klasyka i podstawa!
OdpowiedzUsuńIle farszu! Pycha :)
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuń