sobota, 29 grudnia 2012

Idealne ptysie

Idealne ptysie

Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.
Uwielbiane ptysie !

Składniki : 80g masła, 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec.

Składniki krem budyniowy : 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) , 0,7l mleka, 100g miękkiego masła.

Przygotowanie kremu budyniowego : 0,5l mleka zagotuj. Do reszty wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć i wymieszaj składniki aż budyń będzie gęsty. Całość ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i porcjami dodawaj budyń cały czas mieszając.

Przygotowanie ptysi : Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż budyń i  wciśnij do ptysi. 













10 komentarzy:

Print