Idealne ptysie
Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.
Uwielbiane ptysie !
Uwielbiane ptysie !
Składniki : 80g masła, 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
: Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż
wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę
cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek
na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto ostudź.
Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając. Na koniec wsyp proszek do
pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij
porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do
220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się
piec.
Składniki krem budyniowy : 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) , 0,7l mleka, 100g miękkiego masła.
Przygotowanie
kremu budyniowego : 0,5l mleka zagotuj. Do reszty wsyp budyń i
dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć i
wymieszaj składniki aż budyń będzie gęsty. Całość ostudź. Masło utrzyj
na puszystą masę i porcjami dodawaj budyń cały czas mieszając.
Przygotowanie ptysi : Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż budyń i wciśnij do ptysi.
Oj tak, wyglądaja idealnie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale cudne!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem ptysiowym, ale muszę przyznać, że pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńzapisałam przepis na te cudeńka ;)
OdpowiedzUsuńsą idealnie piękne
OdpowiedzUsuńprześliczne :) uwielbiam
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy:)
Zdecydowanie idealne!
OdpowiedzUsuńPiękne! Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńCan you translate this to english and email me the cream puffs recipe to cshall328@msn.com??
OdpowiedzUsuńThank you!!