środa, 26 grudnia 2012

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami



Składniki farsz : 600g mięsa mielonego, 400g pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej.

Składniki naleśniki : 200g mąki, 50g roztopionego masła, 2 jajka, 2 szklanki mleka, szczypta soli.

 Składniki dodatkowe : bułka tarta, 2 jajka, olej do smażenia.

Przygotowanie farsz : Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć  do cebuli. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Mięso dorzuć do pieczarek. Podsmaż całość mieszając często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie naleśniki : Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.

Przygotowanie krokiety : Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Smaż na złoty kolor.






7 komentarzy:

  1. nie ma to jak świateczny krokiety - wczoraj zajadałam u babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno ich nie jadłam! Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Świetnie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krokiety bajka! pięknie się wyglądają i na pewno są pyszne. Dziekuję za dodanie się do mojej krokietowej akcji i życzę kolejnych wspaniałych inspiracji kulinarnych :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Print