poniedziałek, 31 grudnia 2012

Puszyste kotleciki drobiowe

Puszyste kotleciki drobiowe



Składniki : 3 pojedyncze filety z kurczaka, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki czerwonej, natka pietruszki, 2 jajka, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie : Filet z kurczaka opłukaj i drobno posiekaj. Papryki pokrój na kosteczki. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystko wrzuć do miski. Wbij żółtka, dodaj sól, pieprz i mąkę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na szykowną pianę i dodaj do kurczaka. Całość delikatnie połącz. W dłoniach uformuj kotleciki i połóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.


13 komentarzy:

  1. robie takie pyszne tylko dodaje ogorka konserwowego no i wegety, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. ile ich wychodzi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości kotlecików.
      Moich wyszło ok 6 sztuk wielkości dłoni.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają, koniecznie muszę zapisać przepis :)

    Udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wyglądają. Pychotkowo po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wyglądają te kotleciki. Na pewno są smaczne.
    Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze pieczarki do tego i starty żółty ser - polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie wiosenne:) dodają niezwyklego ciepła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. korzystam z podobnego przepisu, dobra jest również siostrzana wersja z innymi składnikami (szpinak ect) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 pojedyncze filety ile to gram? wiem, że piersi z kurczaka maja różnorodne wielkości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie jestem w pracy i mamy filety . wyszło ok 900g

      Usuń