poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zakwas na czerwony barszczyk

Zakwas na czerwony barszczyk 

Coraz bliżej święta. 
Czerwony barszczyk z uszkami to podstawa na świątecznym stole.
Warto zadbać żeby zupka była wyjątkowa.

Składniki: 1 kg buraków,  4 ząbki czosnku, 4 szt ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 szt ziarenek pieprzu czarnego,  sól, 1 kromka chleba żytniego na zakwasie (najlepiej piętka), woda przegotowana.

Przygotowanie : Buraki obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do słoika, dodaj obrany czosnek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą przegotowaną, najlepiej lekko ciepłą. Na górę połóż kromkę chleba. Przykryj całość gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zakwas powinien mieć intensywny kolor i zapach buraczany.


 

9 komentarzy:

  1. U mnie tez na własnym zakwasie zawsze... Wypróbuję teraz Twój:) Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz pytanie ta kromka chleba to na słoik otwarty czy do zakwasu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kromkę chleba należy włożyc do słoika z burakami - na samą górę. Wtedy łatwiej ją wyciągnąc. Słoik przykryj gazą.

      Usuń
    2. dziękuje, a jeszcze pytanie bez kromki chleba sie nie da? czy mozna ją zastapić zwykłym chlebem czy musi być na zakwasie? bo w domu aktualnie nie ma, a tak mysle ze moze bym zrobiła zakwas;D

      Usuń
    3. Bez kromki niestety nie da rady :) i musi być z chleba na zakwasie :)

      Usuń
    4. a ja czytałam wiele przepis bez chleba, tylko podobno dłużej to trwa. czyli co to nie prawda?

      Usuń
    5. Nie słyszałam o zakwasie na barszcz bez chleba. U nas, w domu zawsze robi sie z chlebem. Smakuje wtedy wyjątkowo i bardzo świątecznie :)

      Usuń
  3. a jaką ilością wody należy zalać buraki, ok 1 litra? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buraki powinny byc całkowicie pokryte przegotowaną woda. Zależy wszystko od wielkości słoika. Buraków powinno byc ok 3/4 wysokości słoika.

      Usuń

Print