Zakwas na czerwony barszczyk
Coraz bliżej święta.
Czerwony barszczyk z uszkami to podstawa na świątecznym stole.
Warto zadbać żeby zupka była wyjątkowa.
Składniki: 1 kg buraków, 4 ząbki czosnku, 4 szt ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 szt ziarenek pieprzu czarnego, sól, 1 kromka chleba żytniego na zakwasie (najlepiej piętka), woda przegotowana.
Przygotowanie : Buraki obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do słoika, dodaj obrany czosnek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą przegotowaną, najlepiej lekko ciepłą. Na górę połóż kromkę chleba. Przykryj całość gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zakwas powinien mieć intensywny kolor i zapach buraczany.
U mnie tez na własnym zakwasie zawsze... Wypróbuję teraz Twój:) Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńteraz pytanie ta kromka chleba to na słoik otwarty czy do zakwasu ?
OdpowiedzUsuńKromkę chleba należy włożyc do słoika z burakami - na samą górę. Wtedy łatwiej ją wyciągnąc. Słoik przykryj gazą.
Usuńdziękuje, a jeszcze pytanie bez kromki chleba sie nie da? czy mozna ją zastapić zwykłym chlebem czy musi być na zakwasie? bo w domu aktualnie nie ma, a tak mysle ze moze bym zrobiła zakwas;D
UsuńBez kromki niestety nie da rady :) i musi być z chleba na zakwasie :)
Usuńa ja czytałam wiele przepis bez chleba, tylko podobno dłużej to trwa. czyli co to nie prawda?
UsuńNie słyszałam o zakwasie na barszcz bez chleba. U nas, w domu zawsze robi sie z chlebem. Smakuje wtedy wyjątkowo i bardzo świątecznie :)
Usuńa jaką ilością wody należy zalać buraki, ok 1 litra? ;)
OdpowiedzUsuńburaki powinny byc całkowicie pokryte przegotowaną woda. Zależy wszystko od wielkości słoika. Buraków powinno byc ok 3/4 wysokości słoika.
Usuń