Sylwestrowe ptysie
Smakowita przekąska na sylwestrowy wieczór.
Ptysie możesz nadziać sałatką z kurczaka lub pastą z łososia.
Składniki ptysie : 250ml wody, 90g masła, 1 łyżeczka soli,
szklanka mąki, 3 jajka.
Przygotowanie
ptysi : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na
ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać
mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita.
Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo, za każdym razem
miksując. Uformować niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia.
piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w
zależności od wielkości ptysi).
Składniki nadzienie : 150g wędzonego łososia, 3 ogórki kiszone, 1 pęczek świeżego koperki, 300g ricotty, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie nadzienia : Łososia rozdrobnij na mniejsze części. Koperek posiekaj. Ogórek pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć ser, oddaj śmietanę, koperek, ogórek i łososia. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ptysi : Ostudzone ptysie przekrój na pół. Do środka włóż nadzienie.
jak pięknie i pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i wyglądaja mega apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! :) Smacznie bardzo. :)
OdpowiedzUsuńNie znam się na ricotcie, ale domyślam się, że zwykły twarożek również się nada? :) Dzięki serdeczne za ten pomysł zdążę jeszcze na jutro zrobić :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej porcji z podanego przepisu wychodzi?
Witam ciepło.
UsuńKażdy serek się nadaje, nawet taki kanapkowy śmietankowy.
Z przepisu wyszło około 12-14 sztuk.
Życzę udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym roku!
Już wiem, że dla moich głodomorów 14 sztuk to zdecydowanie za mało, tym bardziej, że to porcja na jednego kęsa ;) Masz może pomysł czym mogę jeszcze łososia w farszu zastąpić? Może posiekane orzechy włoskie?
UsuńRobię również przekąskę z ciasta francuskiego.
UsuńKroję go na kwadraty a następnie pieczę.
Później przekrawam na pól i faszeruję sałatką z kurczaka+selera naciowego+winogron lub sałatkę z kurczaka+ananasa+curry. Znacznie szybciej i więcej wychodzi niż ptysi a w wyglądzie są bardzo podobne.
A proszę mi powiedzieć że mam ogromną chrapkę na Pani bransoletki.
Są przepiękne. Gratuluję talentu!
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Składniki na 2 porcje:
– Filet z kurczaka – 160g
– Przyprawa do kurczaka – do smaku
– Sos sojowy – 10ml
– Mieszanka sałat Fit&Easy – 80g
– Seler naciowy oczyszczony – 60g
– Cząstki ananasa – 60g
– Orzechy włoskie – 30g
– Majonez – 30g
– Wino białe wytrawne – 20ml
– Curry – do smaku
– Tymianek – do smaku
– Papier do smażenia i gotowania Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie kurczaka:
Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier. Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Przygotowanie sosu:
Majonez doprawić curry, tymiankiem i winem
Przygotowanie sałatki:
Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem majonezowym
Dziękuję serdecznie za wizytę u mnie :) Oczywiście mogę powiedzieć, tylko co? ;-)
UsuńPtysi wyszło mi 18 sztuk i to stosunkowo sporych ;) Jutro na świeżo zrobię farsz.
Najdroższa najfajniejsza :P
UsuńPrzepiękna jest.
Wszystko da rady zakombinować i się dogadać ;-)
UsuńTo ja bardzo chętnie się dogadam :P
UsuńWyglądają cudownie i tak delikatnie :) Z pewnością wypróbuję, może nie jutro, ale w najbliższym czasie tak :)
OdpowiedzUsuń