niedziela, 30 grudnia 2012

Sylwestrowe ptysie

Sylwestrowe ptysie

Smakowita przekąska na sylwestrowy wieczór.
Ptysie możesz nadziać sałatką z kurczaka lub pastą z łososia.  

Składniki ptysie : 250ml wody, 90g masła, 1 łyżeczka soli, szklanka mąki, 3 jajka.

Przygotowanie ptysi : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Uformować  niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).

Składniki nadzienie : 150g wędzonego łososia, 3 ogórki kiszone, 1 pęczek świeżego koperki, 300g ricotty, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie nadzienia : Łososia rozdrobnij na mniejsze części. Koperek posiekaj. Ogórek pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć ser, oddaj śmietanę, koperek, ogórek  i łososia. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przygotowanie ptysi : Ostudzone ptysie przekrój na pół. Do środka włóż nadzienie.




12 komentarzy:

  1. jak pięknie i pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i wyglądaja mega apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają! :) Smacznie bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam się na ricotcie, ale domyślam się, że zwykły twarożek również się nada? :) Dzięki serdeczne za ten pomysł zdążę jeszcze na jutro zrobić :)

    Ile mniej więcej porcji z podanego przepisu wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło.

      Każdy serek się nadaje, nawet taki kanapkowy śmietankowy.
      Z przepisu wyszło około 12-14 sztuk.

      Życzę udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym roku!

      Usuń
    2. Już wiem, że dla moich głodomorów 14 sztuk to zdecydowanie za mało, tym bardziej, że to porcja na jednego kęsa ;) Masz może pomysł czym mogę jeszcze łososia w farszu zastąpić? Może posiekane orzechy włoskie?

      Usuń
    3. Robię również przekąskę z ciasta francuskiego.
      Kroję go na kwadraty a następnie pieczę.
      Później przekrawam na pól i faszeruję sałatką z kurczaka+selera naciowego+winogron lub sałatkę z kurczaka+ananasa+curry. Znacznie szybciej i więcej wychodzi niż ptysi a w wyglądzie są bardzo podobne.


      A proszę mi powiedzieć że mam ogromną chrapkę na Pani bransoletki.
      Są przepiękne. Gratuluję talentu!


      Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym


      Składniki na 2 porcje:

      – Filet z kurczaka – 160g
      – Przyprawa do kurczaka – do smaku
      – Sos sojowy – 10ml
      – Mieszanka sałat Fit&Easy – 80g
      – Seler naciowy oczyszczony – 60g
      – Cząstki ananasa – 60g
      – Orzechy włoskie – 30g
      – Majonez – 30g
      – Wino białe wytrawne – 20ml
      – Curry – do smaku
      – Tymianek – do smaku
      – Papier do smażenia i gotowania Saga


      Sposób wykonania:

      Przygotowanie kurczaka:
      Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier. Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

      Przygotowanie sosu:
      Majonez doprawić curry, tymiankiem i winem

      Przygotowanie sałatki:
      Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem majonezowym

      Usuń
    4. Dziękuję serdecznie za wizytę u mnie :) Oczywiście mogę powiedzieć, tylko co? ;-)

      Ptysi wyszło mi 18 sztuk i to stosunkowo sporych ;) Jutro na świeżo zrobię farsz.

      Usuń
    5. Najdroższa najfajniejsza :P
      Przepiękna jest.

      Usuń
    6. Wszystko da rady zakombinować i się dogadać ;-)

      Usuń
    7. To ja bardzo chętnie się dogadam :P

      Usuń
  5. Wyglądają cudownie i tak delikatnie :) Z pewnością wypróbuję, może nie jutro, ale w najbliższym czasie tak :)

    OdpowiedzUsuń

Print